Змінено правила бронювання і додано нові категорії військовозобов'язаних, яких звільнять від мобілізації

16:39 17 червня 2024 р.

Фото до новини

Відтепер заброньованими можуть бути кінцеві бенефіціарні власники підприємств, які не є їх працівниками, та члени наглядових рад суб’єктів господарювання, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

Про це інформує пресслужба ЛОВА, пише DailyLviv.com.

Кабінет Міністрів України вніс важливі зміни до Постанови від 27.01.2023 № 76 «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час». Вона регулює порядок і критерії віднесення підприємств до категорії критично важливих під час особливого періоду, а також процедури бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану. 

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.06.2024 № 650 від 05.06.2024 року «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану» передбачає кілька ключових нововведень, які спрямовані на цифровізацію та спрощення процесу бронювання. 

Читайте також: Не лише міністри, народні депутати й судді звільнені від медогляду у ВЛК

«Одним з нововведень, яке регулює постанова, – є здійснення бронювання списків військовозобов’язаних через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (Портал Дія) - Є-бронювання. Цей механізм спростить процедури бронювання, скоротить строки розгляду звернення та зникне необхідність погодження бронювання працівників підприємств з Міноборони. Очікується, що Є-бронювання впровадять через місяць після належного врегулювання технічних можливостей», – прокоментував керівник апарату Львівської ОВА Тарас Грень.

Відтепер військовозобов’язані можуть отримати бронювання незалежно від їхнього військового звання, віку та військово-облікової спеціальності. Це дозволить значно більшій кількості працівників отримати бронювання та звіряти свої військово-облікові дані з обліковими документами Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Підлягають бронюванню тільки ті працівники, які здійснили уточнення даних щодо перебування на військовому обліку, про що керівник підприємства повинен повідомити в обґрунтуванні, яке подається разом з іншим пакетом документів. Також змінено строк бронювання для працівників критично важливих підприємств з 6 до 12 місяців.

Читайте також: Десять жінок у Львові відбивали чоловіка від ТЦК

Відтепер заброньованими можуть бути кінцеві бенефіціарні власники підприємств, які не є їх працівниками, та члени наглядових рад суб’єктів господарювання, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави і вартість активів яких за даними останньої фінансової звітності або річний розмір чистого доходу яких перевищує 200 млн. гривень.

Також до списку включені працівники протезно-ортопедичних установ за умови виконання ними не менш як 50% норми робочого часу протягом останніх трьох місяців. І надалі залишено ліміт 50% від всіх військовозобов’язаних осіб, що можуть бути заброньовані. Також втрачена можливість бронювання працівників підприємств, установ організацій, які є виконавцями мобілізаційних завдань (замовлень).

Детальніше зі змістом постанови Кабінету Міністрів України від 05.06.2024 № 650 можна ознайомитись за посиланням.

Читайте також: Бронювання військовозобов'язаних. Уряд продовжив його терміни

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів