Жодної додаткової фінансової підтримки України від ФРН не буде

13:10 17 серпня 2024 р.

Фото до новини

Правляча коаліція в Німеччині з метою економії заморозила додаткові виплати Україні.

Федеральний уряд Німеччини, як пише Frankfurter Allgemeine Zeitung, найближчим часом не надаватиме Україні жодної додаткової фінансової підтримки. Це відбувається через те, що у нинішньому бюджетному плануванні не закладено грошей, які можна було б передати Києву.

За інформацією FAZ, правляча «світлофорна» коаліція зупиняє виплати насамперед з ініціативи міністра фінансів Крістіана Лінднера: у листі від 5 серпня він, як стверджується, попросив міністра оборони Бориса Пісторіуса припинити виділення грошей Україні та забезпечити «дотримання верхніх меж» бюджетних витрат.

Втім, усі вже узгоджені раніше виплати мають надійти Києву — це стосується й озброєння, яке Німеччина пообіцяла передати Україні. 2024 року Берлін має виділити на підтримку України вісім мільярдів євро, запланований максимальний ліміт на 2025 рік рівно вдвічі менший і становить уже чотири мільярди євро. Він уже розпланований, а додаткові заявки Міноборони ФРН більше не задовольнятимуться на вимогу канцлера Олафа Шольца, додає FAZ.

«З дня на день Олаф Шольц та його уряд заморожує фінансову і, отже, військову підтримку України», — сказав у розмові з BILD депутат від ХДС Інго Гедехенс.

У той же час уряд Німеччини працює разом з країнами «Великої сімки» над тим, щоб відкрити для України інструмент фінансування за рахунок використання російських активів.

UPD: 17 серпня німецькі ЗМІ написали про нібито плани уряду Німеччини не виділяти військову допомогу Україні з 2025 року. Речник МЗС України назвав такі тези маніпулятивними. Мінфін Німеччини у коментарі Суспільному сказав, що допомога Україні частково перекладеться на міжнародні програми. Про припинення допомоги від ФРН писали зокрема Bild та Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів