Жінки в Україні йдуть працювати шахтарями і водіями вантажівок

14:08 12 липня 2024 р.

Фото до новини

На сході України дефіцит кадрів є особливо гострим.

Журналісти The Guardian побували на виробництві Метінвесту в Покровську, де українські жінки поступово обіймають традиційно чоловічі посади. Вони визнають: стереотипи щодо «чоловічої» роботи в Україні почали змінюватися. 

Зараз 75% українських роботодавців скаржаться на дефіцит робочої сили. У Києві зросли інтервали руху потягів метро, а дефіцит водіїв автобусів становить 30%. Через це український уряд скасував закон, що раніше забороняв жінкам працювати в «шкідливих або небезпечних» умовах. 

На сході країни дефіцит кадрів є особливо гострим. За словами Сергія Степаненка, директора з персоналу та соціальних питань компанії «Метінвест Покровськвугілля», від початку війни шоста частина чоловіків-працівників приєдналися до ЗСУ. Відтоді вже близько 30 жінок отримали роботу під землею, а деякі з них почали працювати на традиційно чоловічих посадах у логістиці та перевезеннях. 

Брак чоловіків відчувається у всій країні, тому зараз активно розробляють програми пришвидшеної перекваліфікації для жінок у всій країні. Так, нещодавно у Києві група жінок зібралася на курсах водіння вантажівок, яке традиційно вважалося чоловічою професією.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів