Завод Baykar в Україні: гендиректор повідомив, на якому етапі перебуває будівництво

12:22 28 жовтня 2022 р.

Фото до новини

Турецька оборонна компанія Baykar планує завершити будівництво свого виробничого заводу в Україні за два роки, заявив її виконавчий директор у четвер після того, як компанія стала дуже відомою завдяки успіху своїх безпілотників у перешкоджанні російським військам.

Про це повідомляє Reuters, пише Dailylviv.com.

Безпілотники, поставлені в Україну Baykar, відіграли важливу роль у захисті України від російської бронетехніки та зенітних систем у перші кілька тижнів російського вторгнення.

Його безпілотник Bayraktar TB2 набув такої популярності серед громадськості, що українці склали про нього пісню, а деякі союзники розпочали безпрецедентні краудфінансові кампанії, щоб купити більше.

У рамках угоди між Туреччиною та Україною, підписаної безпосередньо перед вторгненням Росії 24 лютого, Baykar погодився побудувати свій другий виробничий завод в Україні.

Генеральний директор Халук Байрактар ​​заявив Reuters у четвер, що плани просуваються, попри деякі перешкоди, створені вторгненням Росії. «Наш план реалізується», - сказав виконавчий директор у кулуарах оборонної виставки SAHA в Стамбулі.

«Зараз у нас є архітектурний проєкт. Фаза детального проєктування закінчена. І ми будемо рухатися власне до будівництва... протягом двох років ми хотіли б це закінчити».

Розгортання компанією безпілотника Bayraktar TB2 стало головним фактором, що вплинув на конфлікти від Сирії до Азербайджану та України, підштовхнувши Baykar до глобальної уваги та перетворивши його на великого виробника та експортера.

Перевірений у боях безпілотник TB2 продається 24 країнам, включаючи Польщу, яка є членом НАТО, а компанія підписала угоди з п’ятьма країнами на експорт свого набагато більшого брата Akinci.

У той час як TB2 може піднятися з ракетами або обладнанням вагою до 150 кг (330 фунтів), Akinci, який вперше був переданий турецьким збройним силам минулого року, може літати набагато вище і злітати з вагою в 10 разів більшою.

Очікується, що розширений портфель замовлень принесе близько 1 мільярда доларів експортних доходів цього року, сказав Байрактар, що приблизно на 50% більше, ніж торішні 650 мільйонів доларів, із подальшим зростанням на 50% у 2023 році.

Хоча Baykar не єдиний розробник військових безпілотників у Туреччині, TB2 займав настільки важливе місце в конфліктах, що тепер він очолює глобальний поштовх Туреччини до експорту оборонної техніки. Згідно з даними Асамблеї турецьких експортерів, минулого року ця компанія склала п’яту частину оборонного експорту Туреччини на суму 3,2 мільярда доларів.

За словами Байрактара, отримані кошти компанія вкладе в розширення виробничих ліній. «Наші виробничі потужності з TB2 становлять 20 одиниць на місяць. На 2023 рік наша ціль — робити мінімум 30 (одиниць) на місяць», — сказав він.

Дослідження та розробки швидкого безпілотного винищувача Kizilelma, який, на думку аналітиків, представляє значне розширення можливостей для повільних розвідувальних і ракетоносних безпілотних літальних апаратів, також пожвавляться, сказав Bayraktar.

Kizielma зможе злітати та сідати на авіаносці з короткою злітною смугою, а перший політ очікується в найближчі кілька місяців.

Очікується, що TB3, версія TB2 з короткою злітно-посадковою смугою, завершить етап випробувань до кінця 2023 року, сказав Bayraktar.

Компанія також розширює свою увагу до космічних технологій, щоб доповнити свою систему безпілотних автомобілів. «Зараз ми інвестуємо в космічні технології... Не в добре сформовані сегменти, а в нові сфери, де можна привнести нові інноваційні рішення», — сказав Байрактар.

Розвиток військово-технічного співробітництва з Туреччиною: у Львові обговорили виробництво безпілотників Bayraktar

Червоне яблуко понесе на голови загарбників 1,5 т вантажу

Ердоган привіз на зустріч з Зеленським у Львові половину уряду (відео)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів