З Берна до Львова вирушили перші два подаровані трамваї

16:56 30 вересня 2024 р.

Фото до новини

У Берні підготували перші два низькопідлогові трамваї для транспортування до Львова. До нашого міста вагони зі Швейцарії мають вирушити вже сьогодні, 30 вересня.

Про це поінформували у транспортній компанії Bernmobil, пише DailyLviv.com.

Очікується, що до Львова електротранспорт приїде через тиждень. Попередньо трамваї курсуватимуть на маршрутах №1 та №7.

Як зауважив керівник департаменту міської мобільності ЛМР Олег Забарило, переобладнувати вагони не потрібно, оскільки трамвайна інфраструктура нашого міста та Берна є сумісною, тобто, ширина колій в обох містах однакова. Але перед виходом на маршрути у Львові електротранспорт має пройти випробування та отримати українську сертифікацію. Також вагони укомплектують приладами автоматизованої системи оплати проїзду.

фото від Янніка Гартмана (Yannik Gartman)

«Крім того, для безперешкодного курсування швейцарських низькопідлогових трамваїв у Львові, потрібно буде привести до нормативів висоту платформ на 5 зупинках вздовж трамвайних маршрутів №1 та №7. Це зупинки «Личаківський цвинтар», «Погулянка», «Янівський цвинтар» та дві зупинки «Дорошенка». Після завершення всіх процедур трамваї зможуть виїхати на  наші лінії», – зазначив Олег Забарило.

Посадовець додав, що до кінця року Львів очікує отримати ще 4 бернські трамваї. Решту 5 вагонів місто має отримати вже з березня 2025 року.

фото від Янніка Гартмана (Yannik Gartman)

«Важливо, що проєкт «Бернські трамваї для Львова» передбачає не лише безоплатну передачу електротранспорту, а й навчання для працівників нашого комунального підприємства, покращення інфраструктури та матеріально-технічної бази наших вагоно-ремонтних майстерень. Дякуємо нашим швейцарським партнерам, що відгукнулися на наш запит та допомагають збільшити кількість модернізованого низькопідлогового транспорту на лініях Львова», – наголосив Олег Забарило.

Даніель Брудерер, заступник Голови відділу з питань фінансування інфраструктурних проєктів, Державний Секретаріат з економічних питань Швейцарії (SECO), наголосив на важливості таких проєктів. «Трамваї дуже вітають у Львові, оскільки багато переселенців шукали притулку у місті через російсько-загарбницьку війну» - заявив він.

фото від Янніка Гартмана (Yannik Gartman)

Нагадаємо, компанія Bernmobil безоплатно передає Львову 11 низькопідлогових трамваїв марки «Vevey», додаткові запчастини та підйомні пристрої для цих трамваїв. Доставлення здійснюватиметься коштом швейцарської сторони. Також у межах проєкту технічні працівники Львівелектротрансу пройшли місячне навчання у Берні.

Додамо, у наступному році безплатно Львів отримає трамваї зі ще одного швейцарського міста – Базеля. Місцева транспортна компанія передасть Львову 23-25 вживаних великих трамваїв марки «Schindler Be» з низькопідлоговою секцією. Та ще 10 менших вагонів – як донори запасних частин. Додамо, цьогоріч Львів безоплатно отримав 12 вживаних трамваїв з Берліна.  4 вагони  вже працюють на лінії.

фото від Янніка Гартмана (Yannik Gartman)

фото від Янніка Гартмана (Yannik Gartman)

Зауважимо, останнім часом у місті суттєво оновили рухомий склад електротранспорту. Так,  впродовж 2021-2024 років за кредитні кошти Європейського інвестиційного банку у межах проєкту «Міський громадський транспорт України» Львів придбав 10 сучасних низькопідлогових трамваїв «Електрон».

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dw.de/

 

новобудови Львів