З 1 вересня в Україні обмежують готівкові розрахунки фізосіб

22:37 31 серпня 2013 р.

Фото до новини

З 1 вересня 2013 року набирає чинності постанова НБУ про обмеження готівкових розрахунків між фізичними особами до 150 тисяч грн, повідомила на брифінгу заступник глави Національного банку України Віра Ричаківська

З 1 вересня 2013 року набирає чинності постанова НБУ про обмеження готівкових розрахунків між фізичними особами до 150 тисяч грн, повідомила на брифінгу заступник глави Національного банку України Віра Ричаківська , повідомляє Корреспондент.biz.

Зокрема, Віра Ричаківська зазначила, що відповідно до вимог Постанови № 210 з 1 вересня поточного року готівкові розрахунки між фізичною особою та підприємством (підприємцем ) за товари (роботи, послуги) не повинні перевищувати 150 000 гривень.

Крім того, фізичні особи між собою за договорами купівлі-продажу , які підлягають нотаріальному посвідченню, можуть розраховуватися готівкою в розмірі не більше 150 000 гривень.

Фізичні особи отримають право здійснювати розрахунки за договором купівлі-продажу на суму, що перевищує 150 тисяч грн, шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, внесення та/або перерахування коштів на поточний рахунок одержувача (у тому числі на депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок в національній валюті).

Разом з тим, гранична сума готівкових підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня залишається незмінною і складає 10 000 гривень.

Віра Ричаківська також зазначила: "Основною метою впровадження обмежень на розрахунки готівкою є збільшення обсягів безготівкових розрахунків та залучення додаткових ресурсів для кредитування економіки. Сподіваємося, що впровадження обмежень на готівкові розрахунки збільшить надходження фінансових ресурсів суб'єктів національної економіки в банківську систему і підвищить ліквідність банків, буде сприяти зниженню рівня доларизації депозитів і розвитку зростання безготівкових розрахунків фізичних осіб (до 5 % на рік)".

Віра Ричаківська також акцентувала увагу на питанні розміру комісії, яка буде встановлюватися банками за проведення операції з переказу коштів і відкриття рахунків.

Ричаківська заявила, що "хоча банки самостійно встановлюють процентні ставки та комісійну винагороду за надані послуги, Національний банк України звернувся до банків з проханням опрацювати можливість оптимізації структури доходів і недопущення додаткового фінансового навантаження на фізичних осіб, в частині сплати сум комісійної винагороди банку за переказ коштів. І ми сподіваємося на розуміння і підтримку з боку банківського співтовариства".

Як підкреслила Віра Ричаківська, багато з європейських держав вже встановили граничні суми готівкових розрахунків, інші країни ще тільки планують ввести такі норми, тому рішення Національного банку України з цього питання повністю відповідає міжнародному досвіду.

Нагадаємо, 4 березня 2013 року Нацбанк повідомив, що ініціює встановлення граничної суми готівкового розрахунку у розмірі 150 тисяч гривень.

Нове правило поширюватиметься на всі розрахунки між фізичними та юридичними особами, а також на операції між двома фізичними особами при укладанні договорів купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню. Це операції з землею, нерухомістю, транспортними засобами, а також оренда майна.

24 липня Міністерство юстиції зареєструвало постанову Нацбанку від 6 червня 2013 року № 210 "Про встановлення граничної суми готівкових розрахунків".

Зазначимо, що у Швеції в 2012 році заявили про плани повністю відмовитися від готівкових грошей (cash money), здійснивший перехід на електронний грошовий обіг.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів