Як зареєструвати право власності на земельну ділянку без кадастрового номера

20:52 26 травня 2024 р.

Фото до новини

До 2013 року видавали паперові державні акти, документи на право власності щодо земельних паїв і багато інших документів. Як тепер внести їх у Державний реєстр нерухомого майна.

Про це "Телеграфу" ексклюзивно розповів очільник Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Дмитро Макаренко, пише DailyLviv.com.

Юристи в соцмережах здійняли паніку з приводу невнесених у Державний реєстр нерухомого майна даних. За їхніми словами, якщо інформація про право власності на квартиру, будинок чи земельну ділянку не буде внесена у Держреєстр до кінця року, то власник може втратити майно. 

Читайте також: Щоб не втратити право власності на квартири 20-річної давності, потрібні три дії

В.о. голови Держгеокадастру Дмитро Макаренко розклав ситуацію на кілька складових.

– У будь-якому разі бажано, щоб усі документи – від паспорта до документів на майно – були в порядку і всі дані внесені у відповідні реєстри. Тут ніякої паніки бути не повинно, – пояснив Макаренко. – Ба більше, дані в реєстрах бажано час від часу перевіряти.

Очільник регулятора пояснив деталі на прикладі документів на власність на земельні ділянки.

– Державний земельний кадастр сьогодні наповнений орієнтовно десь на 75%, – каже Дмитро Макаренко. – Історія земельних відносин в Україні доволі довга. А система, яка сьогодні називається Державний земельний кадастр, запустилась лише 1 січня 2013 року. До цього існував паперовий державний реєстр земель. До 2013 року видавали державні акти, документи на право власності щодо земельних паїв і багато інших документів. Їх все одно потрібно приводити у відповідність до чинних норм Державного земельного кадастру і вносити в реєстр.

За словами Дмитра Макаренка, до 2013 року було багато випадків, коли видавали державні акти на право власності на умовну земельну ділянку без кадастрового номера.

– Наявність такого державного акту вже свідчить про право людини на володіння своєю ділянкою, – продовжує в.о. голови Держгеокадастру. – Але потрібно зробити ще декілька кроків, щоб довести це право до логічного завершення процедури оформлення документів.

Інакше цієї ділянки не буде в кадастрі. А якщо орган місцевого самоврядування "не бачить" цю ділянку і не знає про існування державного акту на цю землю, він може прийняти рішення про передачу цієї території у власність іншому громадянину.

Щоправда, уточнює експерт, зміна статусу території, передача її в іншу власність може відбутися лише по завершенні війни. На період дії воєнного стану приватизація і відведення земельних ділянок не застосовуються.

Якщо рішенням місцевої влади ділянку передадуть іншому власнику, тільки суд зможе скасувати це рішення.

Читайте такожЗолота земля Сокільників під Львовом: мешканцям підказали, як не втратити свою ділянку (відео)

Також очільник Держгеокадастру описав алгоритм дій для громадян, які мають документи на земельну ділянку без кадастрового номера.

– Передусім потрібно звернутись до сертифікованого інженера– землевпорядника, укласти з ним договір і показати документи, – пояснює він. – Землевпорядник готує документацію із землеустрою, електронний документ і вносить його в кадастр.

Після реєстрації в кадастрі з'являється лише об'єкт, тобто сама земельна ділянка. Після цього громадянин має взяти витяг з Державного земельного кадастру і зареєструвати право на ділянку в Мін'юсті.

Далі, за словами Дмитра Макаренка, електронні системи двох відомств синхронізують інформацію, обмінюються даними. І тільки після цього Держреєстр відображає повну інформацію про ділянку та її власника.

– З цим дійсно краще не зволікати, – прокоментував заяви юристів Макаренко. – Навіть якщо ви впевнені, що у вас є документи на нерухомість, краще перевірити правильність внесення даних у реєстри.

Читайте такожДля чого нерухомість, якою володіють українці, закликають вносити в Державний реєстр речових прав

Так, сьогодні публічна кадастрова карта закрита, але сервіси Держгеокадастру працюють. Тобто якщо на державному акті є кадастровий номер, ви можете зареєструватись в особистому кабінеті на сайті Держгеокадастру, ввести кадастровий номер, запросити інформацію про власника і отримати підтвердження, що у вас все добре.

Головне – не панікувати. Якщо відомостей нема, це не означає, що все пропало. Просто потрібно зібрати документи на земельну ділянку і звернутись в Держгеокадастр або наші територіальні органи, щоб перевірити відомості в Державному земельному кадастрі та Фонді документації із землеустрою та оцінки земель і знайти причину – що не так, радить Дмитро Макаренко. Є багато нюансів, але у будь-якому разі можна знайти правильні алгоритми вирішення проблеми.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів