Власників ресторанів Львова впіймали на виплаті кешем 70% зарплати

20:47 11 грудня 2019 р.

Фото до новини

Департамент економічного розвитку ЛМР проаналізував інформацію про роботу 50 ресторанів, які впродовж цього року сплатили 13,8 млн. гривень податку до міського бюджету розвитку. Однак, більшість закладів не вказують реальної офіційної заробітної платні своїх робітників, аби не сплачувати ПДФО у належному обсязі, що призводить до значних втрат у бюджеті міста.

Про це сьогодні на апаратній нараді доповіла директорка департаменту економічного розвитку Ірина Кулинич. інформує пресслужба ЛМР.

«Фактично все, що ми робимо у місті, фінансується із фонду міського бюджету. Якщо говорити про 11 місяців цього року — це є понад 6 млрд грн. Натомість у наших планах збільшити цю суму до 7 млрд 200 млн грн у 2020 році. Я б хотіла звернути увагу насамперед на те, що ПДФО у загальному фонді становить 59%», — зазначила директорка департаменту економічного розвитку Ірина Кулинич.

Минулого місяця департамент економічного розвитку підготував ґрунтовний аналіз, взявши окремо галузі ресторанів, ІТ-компаній та готелів, які є у Львові. Для порівняння опрацьовано дані 109 підприємств: 39 ІТ-компаній, 24 готелі та 50 ресторанів. Ці 109 підприємств — це лише 3,2% усього ПДФО, сплаченого до бюджету.

«Якщо проаналізувати 50 ресторанів нашого міста, то вони разом сплатили 1 259 тис грн податку з доходів фізичних осіб в середньому на місяць. З цілої суми цього податку майже мільйон (927 тис. грн) сплачують ресторани групи Фест, а це аж 22 заклади. Невелику частинку, близько 2,9%, сплачують „Королівська пивоварня“ та „36 ПО“ (близько 36 тис. грн), 5,2% сплачують „Кумпель груп“ (близько 66 тис. грн). А також ми виокремили окрему категорію закладів „Інші“, куди віднесли решту опрацьованих нами закладів, які сплачують близько 18% (близько 235 тис грн)», — розповіла Ірина Кулинич.

Також департамент економічного розвитку опрацював інформацію про кількість працівників та рівень заробітної платні у ресторанах.

«Якщо у 2016 році у місті було офіційно зареєстровано 1589 працівників, то зараз офіційно працюють 2157. При цьому, більша їх частина — представники компанії групи «Фест».

Але найцікавіше те, що у всіх цих закладах середня заробітна платня становить від 3873 до 5562 грн. Тобто 5562 грн — це найвища зарплата в місяць у цих ресторанах. Я б хотіла донести це до уваги як голів районних адміністрацій, так і поліції, органів податкової інспекції", — доповіла директорка департаменту економічного розвитку.

Відтак, на апаратній нараді представили інформацію з аналізом кількості працівників та розміром заробітної платні у закладах.

У департаменті економічного розвитку відзначають, що визначити рівень реальної зарплати у закладах доволі складно, адже навіть на сайтах пошуку роботи підприємці вказують, що людина повинна прийти до них на співбесіду для того, аби їй озвучили грошову пропозицію.

«Дуже цікавою є інформація щодо офіційної заробітної плати у MacDonald’s — 12 тис. грн. Тобто 4 заклади MacDonald’s у місті сплатили за ці одинадцять місяців майже 7 млн грн ПДФО. До того ж, на сайті закладу є електронний калькулятор, де людина може власноруч розрахувати заробітну плату, якщо вона буде працювати у денну чи нічну зміну», — додала Ірина Кулинич.

«Нам треба запрошувати власників цих закладів на розмову та мати з ними відверте спілкування. В нас дуже часто ресторатори розповідають про чесність, партнерство, як все має бути правильно, а податки не сплачують. Так бути не може. Адже всі ті кошти, які ідуть з ПДФО, ми інвестуємо в дороги, садочки, ремонти, допомогу тощо, ці кошти наповнюють бюджет міста. Максимально має бути громадянська активність.

Потрібно викликати усіх власників на індивідуальні розмови. Нехай пояснюють, чому вони 70% зарплати платять кешем. Вони ж патріоти України?! А я вважаю, що патріоти — це ті, які сплачують податки", — зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

За підрахунками департаменту економічного розвитку, якби офіційна середня заробітна плата у діючих 50 закладах ресторанного господарства була хоч б 10 тис. грн — місто б змогло додатково отримувати понад мільйон гривень щомісяця, тобто близько 13 млн грн на рік.

Така сума могла б профінансувати повний ремонт вул. Збиральної або ж один спортивний стадіон, як на вул. Вахнянина, замінити 10 ліфтів, або зробити «з нуля» ЦНАП у смт. Рудно.

Як показало дослідження департаменту економічного розвитку, за січень-вересень, в розрахунку гривень на одного мешканця Львів посідає друге місце в Україні поряд із найбільшими обласними та промисловими центрами. Якщо говорити про надходження ПДФО за 11 місяців 2019 року, то це — 3 млрд 600 млн грн, водночас на 2020 рік цей показник заплановано на рівні 4,6 млрд грн.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів