Влада США вперше визнала ефективність вейпінгу в боротьбі з тютюнопалінням

12:10 10 листопада 2021 р.

Фото до новини

Управління з санітарного нагляду за якістю медикаментів і харчових продуктів США (FDA) вперше в історії видало дозвіл на продаж вейп-пристроїв, визнавши їх ефективність в боротьбі з курінням тютюнових виробів.

Відповідний дозвіл від відомства отримав підрозділ тютюнового гіганта BAT - компанія RJ Reynolds, яка випускає одноразові pod-системи під брендом Vuse. Однак найбільшої уваги з боку громадськості удостоїлося саме формулювання FDA, в якому відомство визнає, що ці пристрої дійсно можуть вважатися ефективною альтернативою звичайним сигаретам.

Чи варто говорити про те, що подібне рішення і, тим більше, риторика офіційного відомства при його прийнятті, відкривають двері для величезного числа інших пристроїв, широко представлених у багатьох вейп-магазинах https://cloudfall.com.ua/elektronnye-sigarety/. Та й саме визнання ефективності електронних сигарет з боку такої великої федеральної структури точно змінить розстановку сил в суперечках між противниками і прихильниками вейпінга, причому, очевидно, саме на користь останніх.

Примітно, що виробники електронних сигарет більше року чекали від FDA хоча б одного офіційного рішення з приводу їх продукції. Причому, продавати вейп-пристрої було можна і раніше, але для того, щоб продовжувати займатися цим, відтепер компаніям потрібна наявність спеціальної постанови, завіреної агенцією. І першою компанією, що отримала цю постанову, став підрозділ тютюнового гіганта, але навіть в цьому багато учасників ринку бачать позитивне зрушення.

Втім, є в цьому доленосному рішенні FDA і одна важлива деталь. Схвалення Управління з санітарного нагляду видане лише відносно електронних сигарет з тютюновим смаком, а ось інших виробів, в тому числі з фруктовими та іншими ароматизаторами, це рішення не стосується.

Справа в тому, що FDA вважає саме «фруктові ароматизатори» (цим терміном в Агенції називають всі ароматизовані електронні сигарети, незалежно від смаків, що в них містяться) ймовірним продуктом, який може спровокувати звичку паління серед молодих людей. А ось тютюнові аромати в відомстві називають менш привабливими для молоді, визнаючи при цьому, що вони допомагають курцям зі стажем відмовитися від згубної звички або хоча б скоротити негативний вплив на здоров'я. У FDA навіть повторили ряд традиційних для прихильників вейпінга тез, в тому числі про те, що використання вейп-пристроїв насичує організм нікотином, але при цьому не супроводжується споживанням продуктів горіння. Більш того, у відомстві електронні сигарети з ароматом тютюну навіть назвали корисними для дорослих курців.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів