Відтепер валютні перекази по Україні – тільки в гривнях

17:01 19 вересня 2013 р.

Фото до новини

Ці зміни стосуються лише операцій усередині країни, натомість режим зарахування на поточні рахунки фізосіб інвалюти, що надходить з-за кордону, поки що змін не зазнав.

Як повідомляє УНІАН, Нацбанк пояснює своє нововведення так:

«Національний банк України продовжує здійснювати послідовну політику, спрямовану на дедоларизацію економічних відносин. Відповідні заходи об'єднують як ринкові, так і окремі адміністративні стимули. Останні, зокрема, мають на меті забезпечення законодавчо певного статусу гривні як єдиного законного платіжного засобу в Україні».

Згідно з постановою НБУ з цього приводу, зарахування коштів в іноземній валюті в межах України на поточний рахунок фізичної особи (резидента або нерезидента) здійснюється шляхом переказування коштів в іноземній валюті з іншого власного рахунка або шляхом внесення готівки власником рахунка. А внесення готівкової іноземної валюти на поточний рахунок фізичної особи – нерезидента здійснюється на підставі документів, які підтверджують джерела її походження.

У повідомленні НБУ наголошується також, що можливість зарахування інших надходжень в іноземній валюті в межах України на поточний рахунок в іноземній валюті фізичної особи (резидента чи нерезидента) не передбачена. Зазначена вимога не поширюється на операції із зарахування відсотків, на залишок коштів на поточному або депозитному рахунках, з казначейськими зобов'язаннями України та облігаціями внутрішньої державної позики, купівлі-продажу, обміну іноземної валюти, з валютою, одержаною у порядку успадкування, за договорами дарування, з повернення коштів (помилково перерахованих або надмірно сплачених).

«Таким чином, зазначені норми не обмежують фізичних осіб у розпорядженні власними коштами в іноземній валюті», - цитує прес-служба НБУ заступника директора департаменту методології грошово-кредитної політики Нвцбанку Людмили Чепиноги. Повідомляється також, що згадана постанова вже зареєстрована Міністерством юстиції і набирає чинності з моменту її опублікування.

dailylviv.com

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів