Вантажні перевезення між Україною і ЄС не потребуватимуть дозволів

15:35 26 червня 2022 р.

Фото до новини

Україна 29 червня підпише угоду про лібералізацію автомобільних вантажних перевезень із Євросоюзом, так званий "транспортний безвіз".

Про це заявив заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм в ефірі інформаційного телемарафону у суботу, 25 червня, пише Dailylviv.com. Після підписання угоди вже не будуть потрібні дозволи на перевезення між Україною та ЄС, а також між країнами ЄС для українських перевізників.

Необхідність отримання дозволів залишиться лише з країнами, які не входять до ЄС і продовжують дотримуватись режиму дозвільного характеру. З такими країнами Україна веде перемовини щодо скасування дозволів на перевезення. "У нас є домовленості з Туреччиною, Азербайджаном, Казахстаном. Я сподіваюсь, що буде і з іншими країнами", - сказав Мустафа Найєм.

Він прогнозує збільшення в Україні вантажних перевезень автотранспортом у 5-7 разів порівняно з періодом до 24 лютого, оскільки через блокування українських портів майже 75 відсотків вантажів не можуть виїхати. "Якби залишалась дозвільна система, ми вимушені були б брати дозволи. І тоді, я думаю у серпні, зупинилися б повністю вантажні перевезення”, - наголосив Найєм, нагадавши, що через нестачу дозволів з жовтня 2021 року зупинився рух вантажного транспорту у бік Польщі, і як наслідок "втрати України склали до 500 мільйонів євро". 

Чому Мінінфраструктури допустило таку ситуацію з Польщею, Найєм не пояснив.

Нагадаємо, Єврокомісія запропонувала дозволити українцям, які перебувають у ЄС за режимом тимчасового захисту, продовжити користуватися їхніми водійськими посвідченнями, виданими в Україні. Водночас українським водіям вантажівок і автобусів, які користуються тимчасовим захистом, пропонують подовжити дію виданих в Україні сертифікатів професійної компетентності, пройшовши короткі курси і склавши тест.

З 4 квітня знято або підкориговано низку обмежень для вантажних автомобільних перевезень

Данія дозволила українцям двосторонні та транзитні вантажні автомобільні перевезення без дозволів

Мінінфраструктури спрощує отримання ліцензії на всі види автомобільних перевезень: алгоритм дій

З понеділка через ПП Ягодин-Дорогуськ поїдуть лише вантажівки і автобуси

Де ліпше перетинати кордон з легковиками і вантажівками, - начальник ЛОВА

Найшвидша митниця: уряд максимально спростив усі митні процедури

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів