Вакцинація від Covid-19 не є обов'язковим щепленням, передбаченим законом, - юрист

14:52 13 серпня 2021 р.

Фото до новини

Керівництво підприємства може лише заохочувати своїх працівників вакцинуватися, а будь-які примусові заходи будуть незаконними. Працівник, звільнений з роботи через відсутність щеплення, виграє у суді.

В Україні поступово зростає захворюваність на Covid-19. Новий локдаун може суттєво відрізнятися від попередніх тим, що цього разу в Україні є значна кількість людей зі щепленнями. Багато-хто з вакцинованих сподіваються на послаблення обмежень. При цьому невакцинованим обіцяють великі заборони.

Про це повідомляє BBC News Україна, пише Dailylviv.com

Преференції для вакцинованих і заборони для невакцинованих

Певні преференції для вакцинованих і заборони для невакцинованих у разі локдану в уряді обговорюють вже давно, повторюючи при цьому, що вакцинація в Україні - справа добровільна.

Конкретних рішень ще немає, але очікують, що разом з оголошенням локдауну оголосять і нові правила для вакцинованого і невакцинованого населення.

"Ніхто не має права змушувати людину робити щеплення, але цілком справедливо вимагати, щоб роботу, яка передбачає контакт з великою кількістю людей, виконували вакциновані співробітники", - ділиться думками Михайло Радуцький, голова парламентського комітету з питань здоров'я нації.

За його словами, логічно запровадити такі обмеження "для транспортників, підприємств громадського харчування і комерційних або комунальних структур, працівники яких безпосередньо контактують з населенням".

Зобов'язав вакцинуватися своїх підлеглих або щотижня робити ПЛР-тест мер Дніпра Борис Філатов. Він заявив, що не треба соромитися брати на себе політичну відповідальність і пригрозив чиновникам звільненням у разі відмови від щеплення.При цьому для вакцинованих мешканців міста пообіцяв винагороду - безплатний проїзд в міському електротранспорті та метро, а ще квитки у кіно.

Рішення Філатова схвалюють у МОЗ. "Я підтримую ідеї, які дозволяють промотувати щеплення і запобігти карантинним обмеженням", - прокоментував ініціативу мера Дніпра Віктор Ляшко і розповів, що, можливо, у Києві до осіннього пів марафону допустять лише вакцинованих бігунів.

"Я буду радий, якщо уряд запровадить певні послаблення для вакцинованих. Якщо людям з сертифікатами про вакцинацію чи з негативними ПЛР тестами дозволять відвідувати ресторани, кафе, ТЦ, чи заклади культури", - говорить експерт Павло Ковтонюк.

За його словами, це може пом'якшити карантин.

"Варто ставити питання, щоб для людей, які є вакцинованими, і які є клієнтами ресторанів, закладів культури, були певні зняття обмежень. Треба збільшувати права людей користуватися послугами і не закривати бізнес", - вважає Гліб Вишлінський, виконавчий директор Центру економічної стратегії.

В Україні є два способи довести, що людина має щеплення від коронавірусу

Експерт сподівається, що у разі локдауну в Україні запрацює електронний ковідний сертифікат, за яким вакцинованих пускатимуть у закриті заклади.

В Україні наразі є два способи довести, що людина має щеплення від коронавірусу. Перший - діє, другий - не дуже.

Перший спосіб - отримати від сімейного лікаря паперове свідоцтво про вакцинацію, на якому буде печатка поліклініки і підписи лікаря про дві дози щеплення.

З таки документом пускають навіть в деякі країни ЄС. Не виключено, що у разі запровадження карантинних обмежень, ці документи, як доказ вакцинації, прийматимуть і в Україні.

Другий спосіб - це електронні ковід-сертфиікати у додатку Дія, а саме внутрішня версія цього електронного документа. Завантажити сертифікат у Дію можна буде після другого щеплення, щоправда, ця послуга доступна наразі не всім.

Сертифікати все ще проходять тестування. Їх завантажили на свої смартфони лише кілька тисяч людей, які беруть у цьому тестуванні участь.

У Мінцифри сподіваються, що до кінця серпня відкриють для всіх українців внутрішні і міжнародні сертифікати і вже тоді їх можна буде вільно завантажити у смартфон. Для перевірки дійсності ковід-сертифікату не потрібен буде спеціальний зчитувальний пристрій, кажуть у міністерстві.

"Перевірка проходитиме за допомогою QR, а для цього підійде звичайний смартфон або будь-який інший пристрій, який може зчитати QR-код. Проте коли і за яких умов будуть вимагати і перевіряти ці сертифікати, має вирішити уряд", - розповіли у пресслужбі Мінцифри.

Вакцинація від Covid-19 в Україні є добровільною

Вакцинація від Covid-19 в Україні є добровільною, а відсутність щеплення, згідно з законодавством, не може стати причиною для звільнення, говорить юрист Георгій Сандул, директор ГО "Трудові ініціативи".

"Роботодавець в Україні не має жодного права будь-яким чином обмежувати найманих працівників у правах через відсутність щеплення від коронавірусу. В межах чинного законодавства це абсолютно незаконно", - говорить юрист.

За його словами, вичерпний перелік обов'язкових щеплень є у законах "Про захист населення від інфекційних хвороб" та "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", а вакцинація від Covid-19 не входить в обов`язковий перелік.

При цьому керівництво підприємства може лише заохочувати своїх співробітників вакцинуватися, а будь-які примусові заходи будуть незаконними, говорить експерт.

За його словами, якщо людину, наприклад, звільнять за прогул через те, що керівник не допустив її до роботи через відсутність щеплення, це дає працівникові право звернутися до суду.

Вакцинація студентів на Львівщині на заселення у гуртожитки не впливатиме, - роз'яснення комісії з питань ТЕБ і НС

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів