У державі зберуть зернових в 1,5-3 рази більше, ніж українці можуть з'їсти, - уряд

17:07 19 вересня 2022 р.

Фото до новини

В умовах війни цьогоріч буде зібрано близько 67 млн тонн зернових, зернобобових та олійних, що завдяки героїзму українських аграріїв та Збройних Сил України є одним із ТОП-5 найкращих показників за 30 років.

Збір за всіма групами культур у 1,5–3 рази перевищує внутрішні потреби українців. А це означає, що продовольча безпека України наразі повністю гарантована.

На цьому наголосив перший заступник Міністра агрополітики та продовольства України Тарас Висоцький під час пресконференції в Media Center Ukraine.

На сьогодні очікується зібрати 50–52 млн тонн зернових та зернобобових, 15–17 млн тонн олійних культур. Рання група зернових уже фактично зібрана.

Пшениці намолочено 19 млн тонн. При цьому внутрішнє споживання двох типів пшениці – фуражної та продовольчої – становить близько 7,5-8 млн тонн у рік. Отже, ми маємо більш ніж удвічі більше, ніж наша річна потреба.

Ячменю намолочено 5,5 млн тонн при річному споживанні в Україні на рівні 2,5-3 млн тонн. Тому наше тваринництво буде забезпечене кормами, підкреслив Тарас Висоцький.

Гречки цьогоріч очікується зібрати близько 140–150 тис. тонн, тоді як внутрішнє споживання становить 100–110 тис. тонн. «Аграрії відгукнулися на заклик споживачів і держави та суттєво збільшили посівні площі під гречку. За останнє десятиріччя ми вперше вийдемо з виробництвом гречки, що в 1,5 рази більше, ніж внутрішнє споживання. І це навіть дозволить нам сформувати внутрішній запас», – підкреслив перший заступник Міністра.

Також повністю завершено обмолот ріпаку – його намолочено 3,1 млн тонн.

Кукурудзи на зерно, соняшника та сої, які мають великі посівні площі, поки що зібрано 5– 10 %, але вже зараз можна говорити про хорошу врожайність цих культур. Підсумки за валовим врожаєм за ними будуть наприкінці листопада – на початку грудня.

Цукру в Україні буде близько 1 млн 200 тис. тонн. При цьому внутрішнє його споживання в нас становить 1 млн 150 тис. тонн. Це означає, що вітчизняним цукром українці також будуть повністю забезпечені.

«Внутрішнє споживання зернових та олійних оцінюємо на рівні 20–22 млн тонн. Мінімум 45 млн тонн із цього врожаю піде на експорт. Уже з жовтня більшу частину в експорті посідатиме новий врожай. Поки що ми експортуємо залишки попереднього врожаю», – зазначив Тарас Висоцький.

За його словами, уже за підсумками вересня ми можемо вийти на 5,5 млн тонн експорту в місяць.

На Дрогобиччині, через війну, збільшили посівні площі: що сіють

На Львівщині затвердили програму, орієнтовану лише на малих і дрібних сільгоспвиробників

На кордоні Україна-Польща збудують елеватори для зерна

Путін хоче змінити маршрут вивезення зерна з України. Буде радитись з Ердоганом

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів