Україна відчуватиме гострий дефіцит баштанних культур: 100-150 грн за 1 кг

21:30 4 червня 2022 р.

Фото до новини

Вартість ранніх овочів, які завжди привозили з Херсона, вже шокує українців.

Цього року через війну і окупацію росіянами Херсонської області Україна відчуватиме гострий дефіцит ранніх овочів і баштанних культур. Ціни на кавуни, дині й персики з ранніх поставок очікуються вище за 100, а можливо і понад 150 гривень за кілограм. Такі прогнози для Biz.today надала аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин, пише Dailylviv.com.

На український ринок Херсонська область постачала майже 40% усіх кавунів. Взагалі, баштанні культури та ранні овочі – спеціалізація Херсонщини. Крім того, ця область також спеціалізувалася на вирощуванні теплолюбних овочевих культур, які в регіонах із помірним кліматом погано визрівають. Таким чином, аграрну нішу, яку займала нині окупована Херсонська область, на сьогодні немаэ чим заповнити – хіба що імпортом.

Проте імпортні овочі та фрукти і раніше коштували недешево. А тепер, через неможливість морських поставок і ускладнену логістику ціни на них тим більше "кусатимуться".

"Якщо говорити про безпосередні ціни, то перші пропозиції кавунів можуть перевищувати 50-70 грн за кілограм, дині - вище 100 грн за кілограм. Але вартість коливатиметься залежно від сортів та від країни-постачальника", - прогнозує Світлана Литвин.

Втім, якщо такі ціни на фрукти лише у прогнозах, то вартість ранніх овочів, які завжди привозили з Херсона, вже шокує українців. Так, наприклад, ціна на молоду капусту сьогодні становить 63 грн/кг. Навіть капуста старого врожаю, яка зазвичай у цю пору вже йшла за зниженими цінами, зараз коштує 28,80 грн/кг. Таким чином, цього року ціни на капусту майже в 10 разів вищі за торішні.

Атака бджіл: на Херсонщині божі комахи зажалили до смерті трьох окупантів

У Львівській області формують резерв продуктів тривалого зберігання

М'ясо, сіль, пшениця, безалкогольні напої, чай, кава, супи: на Львівщині формують продовольчі резерви

На Львівщині затвердили програму, орієнтовану лише на малих і дрібних сільгоспвиробників

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів