У нічліжці Львова роблять ремонт. ЛМР дала 1 млн грн

15:43 13 червня 2024 р.

Фото до новини

Нічліжка розрахована на 50 місць, і тепер вона щоночі майже повністю заповнена.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com.

У філії соціальної роботи з бездомними центру «Джерело» на вулиці Кирилівській, 3а планують створити умови для денного перебування та відкрити соціальний гуртожиток, збільшивши спроможність нічліжки прийняти людей, які не мають житла. Тут уже замінили вікна, прокладають вентиляційні труби та планують встановити ліфт.

Щодня в єдиному комунальному у Львові місці ночівлі для бездомних можна отримати їжу, чистий одяг, також тут допомагають відновити документи, і за потреби – надають медикаменти та інші речі першої необхідності. Наразі нічний притулок для бездомних людей перебуває у не найкращому стані, а тому потребує ремонту та реконструкції.

«Ми собі поставили за ціль покращити умови перебування осіб, які не мають помешкання та користуються нашою нічліжкою. Уже вдалось за кошти благодійників, а саме фонду The Bridge of Life, замінити 13 віконних конструкцій на першому поверсі, котел, який вийшов з ладу, замінити “закислі” батареї та поставити бойлери, аби в приміщенні постійно була тепла вода», – каже керівниця центру соціальних послуг та реабілітації «Джерело» Зореслава Люльчак.

Зараз у нічліжці триває капітальний ремонт вентиляційної системи, що усуне неприємний запах і циркулюватиме свіже повітря у кімнатах на першому і другому поверхах. На це з бюджету розвитку Львівської міської ради виділили один мільйон гривень. Роботи планують завершити до кінця червня.

Крім того, за кошти благодійників – ГО «Громадська ініціатива» й «Допоможемо разом» та БО БФ «Рокада», у нічліжці встановили три пральні машини та дві сушарки для одягу. Для цього у спеціально відведеному приміщенні зробили усі потрібні електромонтажні роботи.

Загалом на обліку у філії соціальної роботи з бездомними центру «Джерело» перебуває 271 особа. Сама нічліжка розрахована на 50 місць, і тепер вона щоночі майже повністю заповнена.

Оскільки нічліжка є не доступною для маломобільних людей, зокрема тих, хто пересувається на кріслах колісних чи милицях, у планах – встановити зовнішній ліфт у будівлі.

«Якщо у минулі роки заповненість нічліжки у літній період становила 15-20 ліжок, то цього літа усі 45. При тому, з усіх безхатьків, які приходять до нас ночувати, близько 10% пересуваються на кріслах колісних, ще частина на милицях, за допомогою палиць чи пересувних конструкцій. Щоб покращити їхні умови, поблизу входу планують встановити спеціальну платформу – ліфт, який підійматиме людей з першого на другий чи третій поверх. Також запланована заміна існуючого пандуса, а для зручності та більшої доступності маломобільних людей – розширення вхідних отворів», – каже керівник філії соціальної роботи з бездомними людьми центру «Джерело» Максим Лішенко.

Також у планах – на першому поверсі зробити пункт денної опіки для тих, хто важко пересувається, а на третьому – облаштувати відділення соціального гуртожитка.

«Кількість відвідувачів, які до нас приходять ночувати, ми збільшити не можемо, бо нічліжка розрахована максимум на 50 людей. Але спроможність філії можна буде розширити за рахунок соціального гуртожитка. Його суть полягає у тому, щоб люди, які на етапі ресоціалізації, тобто знайшли вихід зі свого становища, вийшли на роботу, ведуть нормальний спосіб життя, але наразі не можуть знайти собі житло, мали змогу мешкати у нашому соціальному гуртожитку. Уже є ті, хто готовий тут жити», – додав Максим Лішенко.

За словами Зореслави Люльчак, попри всі виклики, центр «Джерело» постійно шукає нові можливості для розвитку та покращення умов і якості надання соціальних послуг для жителів громади, зокрема бездомних людей. Ще одні перемовини, що ведуться з грантодавцями, стосуються ремонту у приміщеннях на другому та третьому поверхах філії соціальної роботи з бездомними, що на вул. Кирилівській, 3а. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів