У Львові дослідили, чого найбільше потребують бізнесмени від місцевої влади

16:32 23 вересня 2020 р.

Фото до новини

Напередодні місцевих виборів команда експертів провела масштабне опитування серед львівських підприємців, щоб довідатись, які проблеми в місті найбільше заважають їм працювати.


Відео: Львівський пресклуб

Виявилось, що львівським бізнесменам найбільше бракує комунікації із владою Львова та відкритої інформації щодо деяких комерційних питань. А ще вони масово нарікають на транспортний колапс у місті, який перешкоджає діставатись до офісів, пише DailyLviv.

Таке дослідження провели фахівці ГО “Аналітично-адвокаційний центр “Львівський регуляторний хаб” за підтримки Центру міжнародного приватного підприємництва (СІРЕ) упродовж серпня-вересня 2020року.

Його результати оприлюднили у Львівському пресклубі під час засідання «ТОП-5 пріоритетів львівського бізнесу».

Понад місяць організація проводила опитування підприємців, шляхом онлайн-анкетування, індивідуального інтерв’ювання та фокус-груп, - розповів  Тарас Хавунка, керівник ГО “Аналітично-адвокаційний центр “Львівський регуляторний хаб”. - За результатами було визначено основні напрямки на яких, за думкою бізнесу, першочергово повинні сфокусуватись новообрані представники міської влади. Надалі сформульовані пріоритети будуть прокомуніковані з кандидатами на міського голову міста Львова, а також політичними партіями, які висувають кандидатів у депутати.

Аналітик хабу Олександра Чоловська розповіла, що ключовою метою дослідників було з’ясувати, які завдання має поставити міськрада, щоб допомогти бізнесу розвиватися.

Ми виявили, що потреб у бізнесменів багато, але найбільше їх турбують 5 ключових питань,- сказала вона. -  Цікаво, що  78% опитаних вважають, що влада може допомогти вирішити проблемні питання місцевого бізнесу, а 22% кажуть, що - ні, дехто з них навіть просить «просто не заважати».

Загалом, за словами Олександри Чоловської, ТОП-5 пріоритетних потреб львівського бізнесу, на які мала би звернути увагу міська влада, є такими:

    1. Налагодження якісної комунікації влади із бізнесом, зокрема через електронні сервіси (про цю потребу висловились майже 92% підприємців).
    2. Дерегуляція на місцевому рівні шляхом зменшення адміністративного та бюрократичного навантаження (89,2%).
    3. Покращення міської інфраструктури, зокрема громадського транспорту, дорожніх розв’язок і системи паркування (84,3%).
    4. Відкритість та прозорість у використанні комунального майна громади (75,9%).
    5. Вдосконалення процедури під’єднання до технічних мереж (69,9%).

Запрошений на засідання заступник міського голови – бізнес-омбудсмен Львівської міської ради Сергій Кіраль, коментуючи ці пункти, зазначив, що
у владі готові зробити «регулятону гільйотину», яка дозволила би зменшити зайвий бюрократизм у стосунках влада-бізнес.

- Я запрошую експертів хабу та представників бізнесу долучитися до цього, -  запропонував він. – Сядемо за круглий стіл, подивимось, де є зайві настанови, зайва бюрократизація.  Я також не бачу проблем створити електронний кабінет підприємця – тим паче, що такий досвід уже трохи є. У карантинний період, коли не працювали ЦНАПи, такі кабінети були створені на фізичних осіб.

Також бізнес-омбудсмен повідомив, що у Львові вже кілька років діє сайт майно.уа, де є вся інформація щодо оренди і продажу комерційного майна. Він  нагадав,що Львів чи не першим приєднався до системи Прозорро.

Ми здійснюємо у цій системі оренду і продаж. Як тільки ми приєднались, у нас з’явилсь багато покупців з інших областей України. Я вважаю цей момент позитивним для Львова, - сказав Сергій Кіраль.

Мар’яна Луцишин, керівник Західноукраїнського офісу Європейської бізнес асоціації, зазначила що найбільше її та колег турбує проблема із транспортом у Львові.

- Нині, у часи карантину, це стало проблемою для працівників, які дістаються до офісу громадським транспортом. Приватних автівок теж стало більше, особливо у центрі, владі слід подбати, насамперед, про вирішення транспортного питання,- наголосила вона.

Крім того, бізнесвумен закликала Львівську міськраду перейняти досвід Естонії, де «в три кліки мишкою» можна зареєструвати малий бізнес і спокійно працювати.  Вона також закликала місцевих чиновників зробити Львів інвестиційно привабливим, причому не лише для бізнесменів з Європи.

- Правила гри повинні бути однакові для всіх. Будь-якому інвестору, хто починає чесний бізнес у Львові, треба допомогти, - вважає вона.

Для Миколи Савуляка, голови “Клубу Ділових Людей Україна”, став сюрпризом той факт, що існує відкритий майновий сайт.

Думаю, про це знає не так багато підприємців,- зауважив він. – Відтак, потрібна краща комунікація, більше інформування з боку влади.

Крім того, він закликав підприємців не ухилятися від податків, а владу - витрачати надходження до міського бюджету прозоро, інформуючи про це бізнесменів.

- Місцева влада має популяризувати прозорість бізнесу і формувати культуру оподаткування. Втлумачувати, що це - модно, гарно. А ми мусимо мати змогу проконтролювати, куди саме ці гроші пішли. Має вестись комунікація. Побудова корпоративної культури підприємництва у нас наразі не на найвищому рівні, – зазначив Микола Савуляк.

Цю ж думку підтримує Роман Зафійовський, підприємець, член “Комітету підприємців Львівщини”. Він наголосив, що нині ми зіткнулись із новими викликами, які заважають бізнесу нормально працювати.

- Постійно змінюються нормативи, перескакування із зон на зони. Бізнес мусить вчитися пристосовуватись. І без підтримки місцевої влади він не зможе працювати ефективно. Не можна жити за правилами «Я сплачую податки, я - герой, тому я диктую правила». І з правилом  «Я – чиновник ,тому я -т вій начальник» ми теж далеко не заїдемо. Тож треба комунікувати і співпрацювати,- закликав Роман Зафійовський.

Нагадаємо, підприємці Львова готують масштабний похід на Київ з вимогою не вбивати податками мікробізнес

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів