У Львівській області збільшилася кількість жінок-ФОПів в ІТ

16:55 12 березня 2020 р.

Фото до новини

На Львівщині у 2017 році три тисячі жінок-ФОП працювали з «комп’ютерними» видами діяльності, в 2018-му ‒ 4,1 тисячі, а в 2019-му ‒ 5,2 тисячі.

Скільки жінок-ФОПів в ІТ-галузі України, з яких вони регіонів, чим саме займаються та де спостерігається їх найбільший приріст – дослідили аналітики системи для перевірки контрагентів.

За останні роки в Україні росте загальна кількість ФОПів, особливо тих, що працюють в ІТ. А жіноча частина фізичних осіб-підприємців не те, що підтримує ці тренди, а навіть випереджає деякі з них. Так, за дослідженням аналітиків з YouControl, у 2019-му порівняно із 2017-м жінок-ФОПів у ІТ стало більше аж на 62%. При цьому загальна кількість представників мікробізнесу, що займаються інформаційними технологіями, за цей період зросла на 47%. Порівняно із 2018-м роком 2019-го так само кількість жінок-ФОПів у ІТ росла швидше, ніж загальний показник (+24% жінок на противагу +19% загалом). 

Найбільше жінок-ФОПів в ІТ зосередилося в столиці, а саме – четверта частина. Така картина є очікуваною з різних причин. Також значне ІТ-представництво мають Харків, Дніпро, Львів та Одеса. Тож не дивно, що за кількістю жінок-ФОПів наступні сходинки посіли Харківська, Львівська та Дніпропетровська області. 

Зокрема, на Львівщині їх кількість зростає. Так, у 2017 році 3 тис. жінок-ФОП працювали з “комп’ютерними” видами діяльності, в 2018 ‒ 4,1 тис., а у 2019 ‒ 5,2 тис. Варто зауважити, що така тенденція присутня і щодо чоловіків. Їх ФОПів за цими ж КВЕДами минулого року нараховувалось 12,6 тис.

Є в географії жінок-ФОПів з ІТ і більш неочікувані дані. Якщо за їхньою загальною кількістю лідирують традиційні ділові регіони, то за приростом картина інша. 2019 року порівняно із 2018 найбільше додалося фізосіб-підприємців жіночої статі у більшості областей Західної України: 

  • 43% у Волинській;

  • 41% в Івано-Франківській;

  • 32% у Тернопільській;

  • 31% у Хмельницькій.

У Києві та Харківській області їхня кількість збільшилася на 24%, у Львівській  – на 28%, а в Дніпропетровській області – на 20%. Найслабкіший приріст за цим показником був у Миколаївщини (лише 9%). А от у анексованому Криму та Севастополі як окремій адмінодиниці, згідно з реєстрами, було падіння кількості жінок-ФОПів у ІТ (приблизно на 2%). 

Найбільше жінок-ФОПів з ІТ працює за напрямком “Комп’ютерне програмування”. Їх 2019 року виявилося майже 60%. А от найменше тих, у кого як вид діяльності зазначено “Діяльність із керування комп'ютерним устаткуванням”. Таких лише 0,4% від загальних 44,3 тис.

Як найбільша чисельність, так і найбільший приріст був у категорії “Комп’ютерне програмування”. 2019 року порівняно з 2018-м вона “розширилася” майже на 27%. На другому місці за збільшенням кількості жінок-ФОПів був вид діяльності “Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язана з ними діяльність” (плюс 23%), а на третьому – “Видання іншого програмного забезпечення” (плюс 22%). 

Інфографіка за посиланням: https://drive.google.com/drive/folders/1uRR-CI6Zkyvb_Pn0Z3D5v36Lejpw57Xl?usp=sharing 

Для довідки.

YouControl — аналітична система на основі відкритих даних, що з понад 60 джерел формує повне досьє на кожну компанію України, відстежує зміни та візуалізує зв’язки. Унікальна технологія YouControl дозволяє за хвилину отримати актуальну (на час запиту) інформацію про компанію, ФОП або фізичну особу.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів