У львівській багатоповерхівці мешканці модернізували ліфт за 750 тис грн

22:58 28 серпня 2024 р.

Фото до новини

Повністю замінили все обладнання ліфта – кабіну, шафу керування, двигун, спрямовувальні та ін.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com.

Мешканці Львова можуть замінити всі комунікації у своєму будинку, утеплити фасад чи провести капітальний ремонт різного обладнання, завдяки фінансовій підтримці з боку міста, скориставшись однією із програм. Зокрема, місто компенсує до 30% тіла кредиту на проведення ремонтних робіт у будинках ОСББ та ЖБК за програмою “Теплий дім”. Цього літа нею скористалося ОСББ «Наукова, 21» для модернізації ліфта. Як результат, мешканці будинку за три місяці, з часу отримання кредиту, облаштували новий сучасний ліфт, який вже працює.

«Ми кілька разів проводили збори, щоб прийняти остаточне рішення взяти кредит на модернізацію ліфта. Оскільки в інших 2-х під’їздах будинку ліфти ми поміняли ще у минулі роки і залишався лише цей один ліфт, якому понад 50 років, мешканці погодилися на кредит і на участь у міській програмі «Теплий дім».

Так, 26 червня ми отримали кредит у банку «Глобус» на модернізацію ліфта, а вже сьогодні всі роботи завершено, проведено повністю заміну всього обладнання і маємо новий сучасний безпечний ліфт. Ми всі дуже задоволені», - розповідає Віктор Жовнерович, голова ОСББ будинків на вул. Наукова, 19, 21, 23.

Модернізацію ліфта у будинку на вул. Наукова, 21 виконала компанія «АССАН Ліфт». Вони порекомендували, яке обладнання необхідно встановити, та провели всі монтажні роботи. Зокрема, повністю замінили все обладнання ліфта – кабіну, шафу керування, двигун, спрямовувальні та ін. Тепер це ліфт із частотним керуванням, який набагато менше споживає електроенергії, ніж ліфт, який був досі. Також новий ліфт швидше працює – його швидкість роботи 1 метр за секунду. Старий ліфт мав швидкість 0,71 м за секунду. Після проведення усіх робіт термін експлуатації ліфта продовжився на 18 років.

Читайте також: У Львові напрацювали сценарій, якщо місто взимку буде без електропостачання і газу

«Ліфт також має систему аварійної евакуації під час відімкнення електроенергії. Тобто, коли пасажир їде в ліфті і раптово зникає напруга, кабіна ліфта системою евакуації рухається до першого ближчого поверху і відчиняються двері. Така функція, на жаль, зараз є дуже актуальною, з огляду на відключення електроенергії та можливе застрягання мешканців у ліфтах», - пояснює Микола Лосин, керівник ліфтової компанії «АССАН Ліфт».

Загалом роботи з модернізації ліфта тривали трохи понад місяць, оскільки були часті вимкнення напруги і фактично монтажники працювали 4-6 годин вдень.

Вартість модернізації ліфта становить 744 тис. 540 грн. Саме таку суму кредиту всього ОСББ. За програмою «Теплий дім» місто компенсує мешканцям 30% вартості —  це 223,4 тис. грн. Решту суми оплачують мешканці будинку.

«Приблизно 500 тис. грн залишається за нами – мешканцями. Та у своєму будинку ми вирішили, щоб мешканцям було не дуже складно виплачувати кредит, то платимо за заміну ліфта не під’їздом, де проводяться роботи, а платимо всім будинком, тобто одні одних підтримуємо і кожен під’їзд допомагає тому, в якому проводяться роботи. Відтак сума до оплати стає менша.

Читайте також: За добу у Львові під час вимкнень світла зафіксували 31 випадок застрягання у ліфтах

У цьому випадку, кожній квартирі треба сплати трохи понад 5 тис. грн. Якщо розбити це на рік, то по 500 грн в місяць виходить. І хоча кредит ми взяли на 5 років, та думаю, що виплатимо його вже за рік», - переконаний Віктор Жовнерович.

«Приємно, коли мешканці користуються міськими програмами, які запроваджені саме для того, щоб фінансово підтримати у проведенні різних ремонтних робіт. «ОСББ Наукова, 21» скористалося програмою для заміни ліфта і має швидкий тп гарний результат ще до початку зими.

Заохочую інші ОСББ, ЖБК користати з міських програм. Їх є багато. Щодо програми «Теплий дім», то цього року у міському бюджеті на цю програму передбачено 11,1 млн грн. Коштів достатньо, а в разі необхідності, і як показує досвід, можливе дофінансування», - додає Орест Тимчишин.

Читайте також: Ліфт у дев'ятиповерхівці Львова важко травмував жінку

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів