У Львові напрацювали сценарій, якщо місто взимку буде без електропостачання і газу

17:24 11 липня 2024 р.

Фото до новини

На сесії ЛМР прийняли зміни до кількох програм, якими можуть скористатися мешканці, щоб вода подавалась до всіх поверхів, працював ліфт, було освітлення.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com.

У Львівській міській раді відбулася нарада з головами ОСББ. Під час зустрічі керівникам об’єднань співвласників багатоквартирних будинків розповіли як місто готується до зими, що вже зроблено для того, щоб у разі відсутності газу та електроенергії у місті лікарні, школи і садочки мали резервне живлення, а до будинків львів’ян була змога подати тепло і холодну воду. Також презентували програми, якими ОСББ можуть скористатися вже для підготовки до зими і впровадження заходів з енергонезалежності будинку. Адже це допоможе їм забезпечити, щоб холодна вода подавалася до всіх поверхів, працював ліфт, було освітлення у місцях загального користування та ін.

Як розповів Дмитро Ванькович, директор ЛМКП «Львівводоканал», з початком війни для підприємства справжнім викликом стало забезпечення резервним живленням усіх водозабірних помпових станцій, адже вода до Львова подається зі свердловин, які знаходяться десятки кілометрів від міста. Була пророблена титанічна праця, щоб це реалізувати і усі об’єкти водопостачання мали резервне живлення.

«Навіть за відсутності світла, до перших поверхів будинків ми воду подамо. А до якого поверху — все залежить від рельєфу, на якому знаходиться будинок, і від поверховості цього будинку.

Тому маємо прохання до тих будинків, у яких в технічній документації проєкту будинку вказано, що у ньому має бути підпомпування води, але її немає, таки це облаштувати, щоб мешканці усіх поверхів могли мати воду», - каже Дмитро Ванькович.

Також директор ЛМКП «Львівтеплоенерго» Олександр Одинець, розповів про ті заходи, які зробило теплопостачальне підприємство, щоб подати тепло до будинків у разі надзвичайної ситуації. Він зазначив, що по деяких напрямках (вулицях), теплоносій, який вийде від ТЕЦ, тричі може мати заживлення від додаткового джерела генерації, щоб дійти до будинку. Відтак дуже важливо, щоб уже в самому будинку, де є ІТП, також було додаткове джерело електроенергії – генератор.

«Ми готуємося до зими у надзвичайні ситуації. Тому напрацювали сценарії наших дій за умови, що місто може залишитися без електропостачання, або без газу, або ж і без електрики і газу. Не всю інформацію можемо озвучувати назагал, бо це наша безпека. Проте, можемо вас запевнити, що в разі довготривалого блекауту маємо рішення як забезпечити теплом і подати воду до будинків.

Зокрема на останній сесії ми прийняли низку ухвал, які мають у цьому допомогти.

Разом з тим, на сесії ми прийняли зміни до кількох програм, якими можуть скористатися мешканці, щоб вода подавалась до всіх поверхів, щоб працював ліфт, щоб було освітлення. Заохочуємо скористатися ними», - наголосив Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова.

Відтак, присутнім керівникам ОСББ розповіли про програми співфінансування, якими вони можуть скористатися.

Так, у Львові діє Програма часткової компенсації вартості закупівлі електрогенераторів та обладнання для сонячних електростанцій для забезпечення потреб співвласників багатоквартирних будинків Львівської міської територіальної громади під час підготовки об’єктів до опалювального сезону. Нещодавно у цю програму внесли зміни і тепер мешканці можуть отримати компенсацію за:

електрогенератор - 50% вартості, але не більше 200 тис. грн. Для будинків від 2 поверхів, потужність не менше 2,5 кВт;

батарея (LiFePO 4) - 50% вартості, але не більше 10 тис. грн за 1 кВТ;

сонячна панель - 50% вартості, але не більше 5 тис. грн за 1 кВТ;

гібридний інвертор - 50% вартості не більше 4 тис. грн за 1 кВТ.

Діє програма «Енергоефективна оселя» - для термомодернізації будинків та модернізація системи енергоживлення та теплозабезпечення. Мешканці можуть отримати відшкодування до 30%, але не більше 50 тис. тіла кредиту. Банком партнером тут є АТ "КБ Львів". Нещодавно програму доповнено. Зокрема, у перелік енергоефективного обладнання та матеріалів, що підпадають під відшкодування тіла кредиту, залученого фізичними особами на їх придбання, внесено сонячну електростанцію, у т.ч. із системами акумулювання енергії.

Діють також програми «Теплий дім» – на заходи з енергозбереження та інші роботи у будинку. Відшкодування 30% тіла кредиту, не більше 1 млн. грн. Відраховується від вартості робіт та матеріалів. Кредитує АТ "КБ "Глобус".

ОСББ можуть також скористатися і державними програмами:

ГрінДім – для придбання обладнання для сонячних електростанцій. Компенсація ставить 70% вартості обладнання, не більше 30 тис. грн. на 1 кВт. 

ЕнергоДім – для облаштування ІТП, балансування системи опалення, ремонт покрівель, заміна вікон, дверей. Компенсація 70% вартості проекту.

ВідновиДім – для відновлення пошкоджених обстрілами вікон, фасадів, дахів, мереж. Відшкодування 100%, але не більше 7,2 млн. грн.

Також Львів першим з великих обласних міст долучитися до програми Револьверного Фонду Міст Асоціації "Енергоефективні міста України". Відтак  ОСББ і ЖБК Львівської МТГ можуть отримати безвідсоткову поворотну фінансову допомогу на заходи з ремонту будинку, енергоефективності та доступності. Допомогу терміном на 12 місяців надають рішенням міської конкурсної комісії, на розгляд якої необхідно подати відповідний пакет документів.

Максимальна сума позики, яку можуть отримати ОСББ/ЖБК, – це сума, яка не перевищує надходжень на банківські рахунки ОСББ/ЖБК за останні 6 місяців.

Як відзначив Сергій Солтис, керівник відділу супроводу ОСББ департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР, місто також напрацьовує нові програми, які можуть бути корисними і допоможуть зробити будинок енергонезалежним.

Як підсумок зустрічі, присутні домовились, що посадовці зберуть усі питання, що були озвучені керівниками ОСББ, та проведуть найближчим часом аналогічні зустрічі з ОСББ, але вже по районах.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів