Ціни на ранні овочі обвалилися до найнижчого рівня за 30 років, - експерти

13:47 26 квітня 2020 р.

Фото до новини

Одразу після Великодніх свят ціни на ранні овочі в українських господарствах зменшилия в 2,5-4 рази.

Про це інформує департамент «Аналітика» РАЦ «Шувар». Серед українських фермерів продовжує наростати паніка у зв’язку із закриттям продуктових ринків по всій країні. Уряд прийняв таке рішення ще на минулому тижні - для посилення режиму безпеки під час карантину. Внаслідок цього деякі фермери Закарпаття та Херсонщини у зв’язку із відсутністю покупців вже зупинили збирання врожаю. Ті, господарства, які продовжують збирати овочі, кажуть, що кількість покупців з кожним днем зменшується .

«В Україні історично склалось, що рикни виконують дуже важливу роль у продажу вітчизняних овочів та фруктів. В Україні тільки офіційно зареєстровано десятки тисяч фермерів дрібного та середнього формату, всі вони співпрацюють із продуктовими ринками або напряму, або через трейдерів. Система, яка була відпрацьована десятиріччями і яка дозволяла заробляти цілому прошарку представників аграрного  бізнесу, сьогодні майже не працює. Наслідки всі відчули дуже швидко - ціни на ранні овочі вже не покривають вартості їх вирощування та збирання. Те саме очікує і виробників ягоди», - каже Іван Федишин, директор найбільшого в Західному регіоні України регіонального аграрного центру «Шувар».

За даним департаменту «Аналітика» РАЦ «Шувар», станом на 24 квітня 2020 року господарства Закарпаттята та Херсонщини готові продавати редиску по 3-4 грн/кг (0,10-0,12 EUR/кг) , а ціни на огірок обвалились до 7-8 грн/кг (0,24-0,27 EUR/кг) - це найнижчий рівень цін за всю історію незалежної Україні станом на кінець квітня.

Нагадаємо, закриття ринків у Львові вважають дискримінацією на користь супермаркетів.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів