Сто вулиць Львова не мають каналізації

13:32 27 вересня 2013 р.

Третина каналізаційних мереж Львова замортизована, кожен двадцятий колектор потребує негайної заміни.

Про це говорили експерти програми «Народний контроль» на телеканалі ZIK, що була присвячена проблемам неприємного запаху у Львові. І хоча бридкий запах у Львові не щез повністю, від листопада минулого року і дотепер місць концентрації смороду відчутно поменшало.

«Ми придбали сучасні прилади, що допомагають діагностувати проблеми у каналізаційній системі, визначати місця, де концентрується сірководень – а саме, де він дає специфічний аромат, – розповів головний технолог «Львівводоканалу» Микола Одуха. – Навесні плануємо запустити першу станцію для боротьби з локальними запахами. Її зведення та встановлення дозувальних насосів для реагентів – це головне, що потрібно зараз зробити».

З наступного тижня «Львівводоканал» розпочне випробування вітчизняного реагенту, що захищає колектори під час розпаду органіки. Він може стати альтернативою дорогого польського препарату (на нього доведеться витрачати 800 тис. грн щороку), який планує закупляти Львів.

Що заважало вдатися до таких кроків раніше? У водоканалі стверджують: для точного визначення причини смороду їм, власне, й бракувало сучасної апаратури. У місті ж говорять про брак грошей, адже нині каналізаційна мережа Львова потребує суттєвої модернізації – 33% каналізаційних мереж міста замортизовані, понад 5% колекторів у Львові фізично зношені і потребують негайної заміни. «Для прикладу, залізобетонний колектор на вул. Стуса, що обслуговує Сихівський масив, уже практично втратив внутрішній захисний шар», – повідомив Микола Одуха.

Близько ста вулиць у Львові не мають каналізації. 

«Проблему смороду можна вирішити. Головне – політична воля міської влади: як мера, так і депутатського корпусу, – заявив у прямому ефірі програми «Народний контроль» депутат ЛМР Юрій Кужелюк. – Потрібно прийняти рішення – щороку виділяти бодай 5-10% міського бюджету на оновлення каналізаційної системи міста. З цією проблемою потрібно боротися системно».

«Є не один спосіб побороти неприємний запах, було б бажання», – погодився і завідувач кафедри гідравліки і сантехніки НУ «Львівська політехніка» Володимир Чернюк.

«А ще не варто забувати, що у Верховній Раді є львівські депутати-мажоритарники, – продовжив Юрій Кожелюк. – Чим вони там займаються? Коштів у міському бюджеті ніколи не вистачатиме на масштабні проекти. Тож обранці, які давали так багато обіцянок, повинні походити по кабінетах і вибивати гроші для Львова».

«Ми почали працювати над проектом впровадження новітніх очисних систем на підприємстві ще у 2002 році, – каже директор із гарантування якості ПрАТ «Компанія Ензим» Іван Настасяк. – Так, його реалізація зайняла чимало часу, але маємо результат – сьогодні запаху у районі вулиці Тракт Глинянський практично нема. Хай із запізненням, але ми досягнули того, чого хотіли».

Про це пише ZIK.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів