Ставицький відповідає на запитання депутатів Львівоблради

16:34 3 жовтня 2013 р.

Міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький на сесії Львівської обласної ради заявив, що одним із співзасновників третього підприємства-партнера з видобутку сланцевого газу на Олеській ділянці є львів'янин Ігор Попадюк.

Міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький на сесії Львівської обласної ради заявив, що одним із співзасновників третього підприємства-партнера з видобутку сланцевого газу на Олеській ділянці є львів'янин Ігор Попадюк.  З цього приводу цікавою є програма телеканалу TVi (подаємо нижче), що розповідає про участь цього підприємства в аналогічних проектах на сході України. 

"Загадкові геологи з "СПК-Геосервіс" – партнери Shell. Як компанія, де працює 20 людей, отримала 10% у "контракті століття".

Наталія Седлецька: Сьогодні у нашій студії люди, на яких після підписання угоди з Shell звернула увагу вся українська енергетична спільнота – це геологи з приватної фірми “СПК-Геосервіс”, які, по суті, отримали долю в українському контракті з Shell.  Засновник компанії геолог Сергій Миколайович Стовба та головний геолог Ігор Васильович Попадюк.

Щоби залучити вас до проекту, держава пішла на такий крок, що не напряму підписала контракт із Shell, а утворила товариство з обмеженою відповідальністю, до якого ввійшла у вигляді НАК “Надра України” (90%), і 10% отримали ви. Яка ваша роль у цьому проекті?

Сергій Стовба: По-перше, на початку програми була помилка, бо наша компанія існує вже п’ять років. І ще до початку всіх тендерів у нас працювало майже 20 осіб, зараз трохи більше 20-ти, тобто не було трьох…

По-друге, тендер ми виграли абсолютно прозоро, вся інформація, як сказав міністр Ставицький, є на сайті геологічної служби.

Наталія Седлецька: Але ви бачили, як “прозоро” потім діяли чиновники, як вони відповідали на наші запити…

Сергій Стовба: Я не розумію, про що річ у даному випадку. Але те, що, скажемо, міністр Ставицький не відповів, хто засновники, то він і не повинен пам’ятати всі прізвища, які існують в Україні.

Наталія Седлецька: Але це прізвища людей, яких залучають до контракту з міжнародною компанією Shell – історичного контракту.

Сергій Стовба: Я іноді й Ігоря Васильовича Попадюка прізвища не пам’ятаю. 

Якщо міністр не відповів, хто засновники, то він і не повинен пам’ятати всі прізвища, які існують в Україні"

Наталія Седлецька: То яка все ж таки ваша роль у цьому проекті, чим ви допоможете?

Сергій Стовба: У нас є великий міжнародний досвід роботи з великими компаніями. Ті компанії, які я можу назвати, – це Shell, [нрзб]. В основному ми працювали в Україні, а також за кордоном. Де – я теж не можу сказати. І всі компанії я теж не можу назвати, бо це теж конфіденційна інформація.

Наталія Седлецька: Ви не можете сказати, яке ваше портфоліо, у яких країнах і що конкретно ви робили?

Сергій Стовба: Ми не маємо права цього казати відповідно до всіх договорів, які ми підписуємо з міжнародними компаніями. Я вам назвав ті компанії, які дозволили нам це сказати.

Наталія Седлецька: Яка ваша роль у проекті з Україною, чим ви Shell допоможете?

Сергій Стовба: Зважаючи на те, що у нас великий досвід роботи, що ми опанували сучасну методику, в тому числі і щодо пошуку родовищ сланцевого газу.

Хочу сказати про досвід, який ми маємо. Ми вже більш ніж двадцять років працювали в різних університетах Європи, в Амстердамі, Ліверпулі, в Берліні і т.д. Також у нас великий досвід роботи в Україні з великими компаніями.

Наталія Седлецька: Що у вас є такого, чого немає в інших компаній?

Сергій Стовба: У нас є голови і знання локальної геології. І це дуже важливо, бо якщо не знаєш локальної геології, то дуже ризиковані проекти виходять.

Наталія Седлецька: Щодо локальної геології... Усю інформацію про родовища України, на яких працюватиме Shell, Україна Shell продала, я так розумію, за великі гроші – карти, зразки цих піщаників – мені їх показувала компанія Shell, їм керневий матеріал продали. Що у вас є таке, чого немає в Shell і по що вони до вас будуть звертатися?

Ігор Попадюк: Знання регіональної геології, знання особливостей тих регіонів, у яких буде працювати Shell. Це в готовому вигляді не купиш. Це досягається багаторічним досвідом і пан Грехем Тайлі дуже добре це пояснив.

Чим ми відрізняємося? У нас є голови і знання локальної геології

Наталія Седлецька: У мене є документи – це пропозиції до конкурсних торгів, у яких ви перемогли. Ви подали їх, коли змагалися за участь у проекті. І тут жодного слова не сказано, що ви чимось допомагатимете в плані геології – взагалі нічого. Тут не сказано, що ви знаєте місцевість, тому будете якісь проекти надавати. Але тут сказано, що ви профінансуєте господарські потреби фірми, яку створили разом із “Надра України”, а ще, якщо своїх грошей у вас не вистачить, сприятимете в отриманні кредиту. Де тут геологія? Де тут ваші фінансові або якісь внески знань? Це документ – пропозиції до конкурсних торгів.

Сергій Стовба: Ви, мабуть, чули, що сказав Грехем Тайлі – всі комерційні речі, що стосуються проекту, ми не готові обговорювати з тієї причини, що це конфіденційна інформація. Але хочу вам сказати, що на тому ж сайті ви можете знайти інформацію про те, що 50% проектів будуть фінансуватися українською стороною “Надра Юзівська” після завершення геологорозвідувальних робіт.

Наталія Седлецька: Сама операційна діяльність ТОВ “Надра Юзівська” (тобто це не інвестиції, Україна не інвестує в цей проект – інвестує Shell), цього новоствореного товариства, ляже на плечі, в тому числі, і ваші. Зрозуміло – це питання офісу, оренди. Але що ж такого, що ви отримали 10%, – де тут геологія?

Сергій Стовба: У даному випадку це питання, яке стосується угоди про розподіл продукції. Що буде фінансувати Shell, що будуть фінансувати українська сторона і т.д. – усі ці умови ми обговорювати тут не будемо.

Наталія Седлецька: Так, ця угода засекречена.

Сергій Стовба: Це не засекречена угода – це нормальна міжнародна практика.

Наталія Седлецька: Громадськість, журналісти мають до неї доступ? Ні, не мають. Нам Грехем Тайлі пояснив, чому – нібито тому, що нам, українцям, невигідно напередодні перемовин із “Шеврон” розкривати, на які поступки або які привілеї отримала Україна, підписавши угоду з Shell.

Але я не розумію, який це має стосунок до того, які роботи ви конкретно будете виконувати…

Сергій Стовба: Це буде залежати від оператора, яким є Shell. Якщо він доручить нам ту чи іншу роботу, ми будемо її виконувати.

Це не засекречена угода – це нормальна міжнародна практика

Наталія Седлецька: Але для чого віддавати вам десять відсотків контракту?

Сергій Стовба: Нам не Shell віддає десять відсотків, ми отримали перемогу у відкритому тендері внутрішньоукраїнському.

Наталія Седлецька: Саме так, тобто українські посадовці вирішили, що за те, що ви будете допомагати Shell те, що вони вам скажуть, ви отримали 10%.

Сергій Стовба: Перепрошую, але це не посадовці визначили, а був відкритий тендер, у якому брали участь 5 компаній. Чотири компанії запропонували 50%, ми запропонували тільки 10%. Тому ми й виграли.

Ігор Попадюк: При тому у нас були позиції, які не могли закрити ті чотири інші компанії. Бо вони взагалі не мали жодного досвіду в геологічному вивченні надр. Ми пов’язані з нафтогазовою індустрією фактично через усю свою кар’єру.

Наталія Седлецька: Так, але ви досі не сказали, що конкретно ви робитимете.

Сергій Стовба: Різні види геологічних досліджень, це ж абсолютно зрозуміло. Ви хочете почути чіткі завдання, які ми будемо отримувати?

Наталія Седлецька: Чому б і ні?

Ігор Попадюк: Це теж неможливо. Це теж буде прописано певними документами, які будуть іти в розширення отих документів, які підписані зараз.

Наталія Седлецька: Допоможіть мені зрозуміти от що. Прошу вивести на екран графіку про вашу частку в компанії. Отже, ви разом із НАК “Надра України” підписали контракт із Shell. Ваша частка в “Надра Юзівська” – 10%. Якщо припустити, що у кращі часи, коли видобуток буде йти повним ходом, українська сторона в особі “Надра Юзівська” отримуватиме половину газу (такий ідеальний варіант), то половину “Надра Юзівська”, половину Shell. І з цієї половини ваших 10%, тобто загалом 5% від усього видобутого сланцю отримуватимете ви. Це правда?

Сергій Стовба: Ні, не так. Ми будемо претендувати тільки на чисту прибуткову продукцію, яка буде направлятися в “Надра Юзівська”. Це становитиме, якщо все порахувати, не більше 3%.

Наталія Седлецька: Тобто “Надра Юзівська” буде реалізовувати як конкретне товариство всю продукцію, а ви будете отримувати лише вигоду вже з цієї продукції? Тобто ви не претендуватимете на вашу частку у 5%, з якою потім робитимете, що захочете?" 

Адреса цієї телепрограми - http://tvi.ua/new/2013/02/06/zahadkovi_heolohy_z_spk_heoservis

"Надра Олеська" - та ж історія...

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів