Штраф її трафив: Üttema стане конкурентом Онуру

17:32 8 квітня 2021 р.

Фото до новини

Компанія з Угорщини заплатить штраф за те, що придбала без дозволу Антимонопольного комітету України акції двох шляхобудівельних українських підприємств. Частка цих учасників концентрацій на загальнодержавному ринку будівництва доріг та автострад за підсумками 2015 -2019 років та 9 місяців 2020 року складала 10%.

Антимонопольний комітет України на засіданні 8 квітня 2021 року прийняв рішення у справах про порушення, що полягали у придбанні компанією «Üttema Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság» (Угорщина, м. Вечеш) двох українських компаній - ПП «Київшляхбуд» (м. Київ) та ТОВ «Ростдорстрой» (м. Одеса) без отримання дозволів на концентрації.

Про це повідомив Антимонопольний комітет України, пише Dailylviv.

АМКУ встановлено, що спочатку «Üttema» придбала акції ТОВ «Ростдорстрой». Концентрація була здійснена у жовтні 2018 року.

У листопаді цього ж року, «Üttema» здійснила другу концентрацію, яка полягала у придбанні акцій ПП «Київшляхбуд».

При цьому учасники концентрації звернулися до АМКУ за отриманням дозволів на неї лише у червні 2020 року - майже через 2 роки після вчинених порушень.

АМКУ встановлено, що товарним ринком в зазначених концентраціях є загальнодержавний ринок будівництва доріг і автострад. Згідно з наданою відповідачами інформацією, ПП «Київшляхбуд» і ТОВ «Ростдорстрой», на момент їхнього придбання угорською компанією, працювали у цій сфері. Вони виступали як субпідрядниками так і генпідрядниками і могли залучати інших суб’єктів господарювання для виконання робіт. Водночас група РДС, до якої після продажу увійшли «Київшляхбуд» та «Ростдорстрой», на момент укладання угоди, не здійснювала діяльності на цьому ринку, так само як і жоден інший її учасник.   

Оскільки вартісні показники учасників концентрації за підсумками 2017 р. перевищували порогові значення вказані у Законі України «Про захист економічної конкуренції», то концентрація мала здійснюватися лише після отримання дозволу АМКУ. Чого не було зроблено.

За це АМКУ визнав компанію «Üttema Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság» порушником та наклав сукупний штраф у розмірі 64 765 750 грн.

З них:

- за придбання ТОВ «Ростдорстрой» - 170 000 грн (у зв’язку з тим, що на момент вчинення порушення, група покупця не здійснювала діяльність на задіяному товарному ринку – будівництво доріг та автострад).

- за придбання ПП «Київшляхбуд» - 64 595 750 грн (у зв’язку з тим, що після завершення першої концентрації, і покупець і об’єкт придбання здійснювали діяльність на одному товарному ринку).

Також Комітет встановив, що частка учасників концентрацій на загальнодержавному ринку будівництва доріг та автострад за підсумками 2015 – 2019 років та 9 місяців 2020 року складала 10%.

Відтак АМКУ надав компанії «Üttema Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság» дозвіл на придбання частки у статутному капіталі ПП «Київшляхбуд» та ТОВ «Ростдорстрой».

На Львівщині "Онур" ремонтує автомобільну дорогу Східниця – Верхнє Синьовидне

«Онур» під дахом влади забирає землі у фермерів Львівщини, – голова асоціації

«Онур» прокладає відгалуження від західного обходу Львова

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів