Росія продає газ Німеччині і Туреччині на 70 і 100 доларів дешевше, аніж Україні

17:42 23 вересня 2013 р.

Через 2-3 роки Україна зможе сама себе повністю забезпечувати газом, заявив прем'єр-міністр Азаров в інтерв'ю телеканалу "Росія 24".

Україні дешевше на 70 дол. за тис. кубометрів купити російський газ у Німеччині, ніж безпосередньо в Росії. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров в інтерв'ю російському телеканалу "Росія 24".

"При ціні нафти 115-120 дол. за барель, ціна на газ приблизно 530 дол. за тис. кубометрів. З урахуванням Харківських угод ми одержуємо 430 дол. за тис. куб. м. Німеччина, яка купує той самий російський газ, чомусь пропонує нам його по 360 і по 370 дол. Для нас виграш у 70 дол. на 1 тис. куб. м при нашому обсягу споживання дуже серйозний", - сказав Азаров.

Він пояснив, що ціна газу для України складається на підставі формули, і вона залежить від ціни нафти на ринку. Азаров зазначив, що саме через таку ситуацію на ринку Україна переналаштувала свою ГТС, щоб качати газ у зворотному напрямі з Європи.

"Це дуже складне завдання, і ми ним займалися два роки", - сказав він і зазначив, що поки що обсяги закупівлі в Європі не достатні, але в перспективі Україна вийде на ті потужності, про які домовлялася. Азаров відзначив, що "Газпром" був вимушений переглянути у бік пониження ціну на газ для дуже багатьох покупців в Європі – на 10-15%.

"Наприклад, Туреччина купує газ на 100 дол. (дешевше) за тис. кубометрів, ніж ми. Чому? Вона розташована далі. Німеччина купує дешевше, хоча розташована на 1,5 тис. км далі", - сказав він.

Азаров вважає, що ринкову логіку "Газпрому" "дуже важко зрозуміти", і цей чинник є таким, що ускладнює українсько-російські відносини.

"Він вже починає впливати не тільки на промисловому рівні та рівні урядів, а й на побутовому рівні. Це найнеприємніше", - сказав Азаров.

При цьому він запевнив, що українці та керівництво України налаштовані щодо Росії дуже дружньо і готові розвивати співпрацю.

Як повідомлялося, Україна у зв'язку з планами і заявами "Газпрому" про значне зниження транзиту російського газу до Європи через українську газотранспортну систему і небажанням знизити ціну російського газу почала використання своїх газотранспортних потужностей у реверсному режимі.

Україна з листопада 2012 року почала імпорт природного газу з Німеччини через територію Польщі за домовленостями з підприємством RWE Supply & Trading GmbH (Німеччина). З квітня 2013 року почалися постачання природного газу з боку Угорщини. Крім того, ведуться переговори з газотранспортними операторами Словаччини та Румунії про можливість подання природного газу в ГТС України. 

Азаров наголосив, що раніше Україна видобувала 70 млрд кубометрів газу. За його словами, через 2-3 роки Україна зможе сама себе повністю забезпечувати газом. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів