РНБО постановила забрати у Медведчука нафтопродуктопровід протяжністю 1,1 тисячі кілометрів

14:25 20 лютого 2021 р.

Фото до новини

Рада національної безпеки і оборони України доручила Кабінету Міністрів ужити необхідних заходів для повернення в державну власність частини магістрального нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок" (СЗН), що проходить територією України.

"Кабмін має невідкладно визначити центральний орган виконавчої влади, відповідальний за збереження та експлуатацію частини нафтопродуктопроводів, і вжити заходів для забезпечення захисту економічних інтересів держави", - повідомляє прес-служба президента України Володимира Зеленського.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна, пише DailyLviv.

Зазначено, що РНБО ухвалила рішення про вжиття невідкладних заходів для повернення державного майна народу України. Правоохоронним органам також поставлено завдання з'ясувати обставини, за яких державна власність опинилася в приватних руках.

"Дано вказівку усім відповідним органам: законним способом повернути у власність українського народу і розібратися, чому власність держави опинилася в приватних руках", - заявив секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу в Києві в п'ятницю.

Він нагадав, що ще в 2015 році РНБО доручила КМУ вжити заходів для збереження та експлуатації державою української ділянки магістрального нафтопродуктопроводу, але цей центральний орган виконавчої влади не зробив усіх необхідних для цього кроків.

"У результаті цього державне майно опинилося повністю в руках двох власників з іноземною реєстрацією, але афілійованих із двома громадянами України", - сказав Данілов, зазначивши, що згідно з чинним законодавством магістральні трубопроводи мають перебувати у власності держави.

"На жаль, сталося так, що поки що з невідомих нам причин цей продуктопровід опинився у приватних руках за досить сумнівною процедурою", - додав він.

Рішення РНБО запроваджується в дію указом президента країни. Інформації про такий указ поки що немає.

Як повідомлялося, українська ділянка СЗН належить "Прикарпатзахідтранс" (Рівне). До 2016 року "Прикарпатзахідтранс" був структурним підрозділом "Транснафтопродукту" російської "Транснафти". У лютому 2016 року "Транснафта" продала "Прикарпатзахідтранс" швейцарській International Trading Partners AG.

У березні 2019 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив виробничому унітарному підприємству "Нафтобітумний завод", що належить великому приватному білоруському нафтотрейдеру "Інтерсервіс", отримати контроль над ТОВ "Прикарпатзахідтранс".

Нині ТОВ "Прикарпатзахідтранс" зі статутним капіталом 105 млн 563,427 тис. грн належить ВУП "Нафтобітумний завод" (51%), International Trading Partners (48%) та Анатолію Шеферу (1%).

"Прикарпатзахідтранс" експлуатує ділянку нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок" протяжністю близько 1,1 тис. км, призначену для прокачування дизельного палива з Росії та Білорусі як для внутрішніх потреб України, так і для транзиту до Європи, зокрема Угорщини. Проектна потужність магістралі - 3,5 млн тонн на рік.

Як зазначало Національне антикорупційне бюро (НАБУ), відповідний трубопровід був побудований за часів СРСР і після проголошення незалежності України мав перейти у власність держави на підставі правонаступництва як магістральний. Водночас дочірня компанія російської АК "Транснафтопродукт" зазначений трубопровід у власність України не передала. У 2011 році Господарський суд Рівненської області визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок", що проходить територією України, за Україною, а Апеляційний і Вищий господарський суд у 2014-2015 роках рішення підтвердили.

Проте в 2015 році Госпсуд Рівненської області рішення скасував нібито за нововиявленими обставинами. У подальшому, в 2017 році, той самий суд рішенням визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок" за ТОВ "Прикарпатзахідтранс". У його основу було покладено висновок судової інженерно-технічної експертизи експертів ДП "УкрДІАП" про те, що цей трубопровід не є магістральним. НАБУ вважає такий висновок завідомо неправдивим, тому спільно зі Службою безпеки України в лютому цього року висунуло підозри експерту.

Раніше, в 2018 році, НАБУ повідомляло про розслідування справи стосовно судді Госпсуду Рівненської області Ярослави Гудзенко, яка визнала нафтопродуктопровід власністю "Прикарпатзахідтрансу". На думку НАБУ, рішення судді неправосудне та є корупційним діянням.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів