Протиаварійні заходи: ДТЕК обіцяє вкласти до кінця 2021 року у ремонт теплоелектростанцій удвічі більше коштів

20:09 8 вересня 2021 р.

Фото до новини

ДТЕК виконає всі зауваження Держенергонагляду заради забезпечення надійної роботи теплоелектростанцій компанії під час осінньо-зимового опалювального сезону.

Департамент з комунікацій ДТЕК Енерго з Києва надіслав Dailylviv.com коментар щодо опублікованих на сайті критичних результатів планової перевірки Держенергоналядом теплоелектростанцій АТ «ДТЕК Західенерго» під заголовком: Аварійних зупинок на ТЕС Західенерго побільшало у рази: Держенергонагляд назвав 10 тривожних причин.

За результатами перевірки, визнають у ДТЕК Енерго, було виявлено низку порушень вимог законодавства, про що було складено акт і видано відповідний припис. На багатьох ТЕС основною причиною відмов обладнання є не завжди задовільний його стан, пишуть автори відповіді і запевняють, що він поліпшується в рамках відповідних ремонтних програм. 

"За останні роки енергетична галузь переживала системну кризу. Впродовж останніх кількох місяців вона дійшла до критичного рівня та поставила роботу теплової генерації на межу виживання. Мова про аномально низькі тарифи, які тривалий час не покривали мінімальної собівартості виробництва будь-якого виробника електроенергії, питання 11 млрд грн боргів на балансуючому ринку, яке досі залишається невирішеним, та інші фактори.

В умовах, коли дві третини енергоблоків теплових електростанцій і третина блоків атомних електростанцій були вимушені зупинитися, ТЕС ДТЕК Енерго працювали на максимумі. В окремі дні липня в енергосистемі одночасно працювало до 28 енергоблоків ТЕС ДТЕК Енерго. Того ж місяця, порівняно з червнем, компанією було збільшено середньодобовий обсяг відпуску електроенергії майже в два рази. У найбільш кризовий місяць - липень - ТЕС ДТЕК Енерго виробили 2,4 млрд кВтг електроенергії.

Але працювати в такому кризовому режимі тривалий час було технічно неможливо. Через сукупність факторів вище, наприклад, лише 15 липня компанія була вимушена вивести в аварійний ремонт 9 енергоблоків на 5 ТЕС.

Активізувати ремонту кампанію стало можливим завдяки нормалізації у серпні ситуації на ринку електроенергії. Це дозволило досягти економічно обґрунтованих цін і, таким чином, знайти необхідні ресурси для підготовки генерацій до осінньо-зимового періоду.

У рамках підготовки до опалювального сезону ДТЕК Енерго до сьогодні компанією реалізовано 16 з 28 запланованих на цей рік ремонтів блоків ТЕС, загальностанційного обладнання, будівель та споруд. На ці потреби за 7 місяців цього року було інвестовано понад 1,1 млрд грн. За підсумками року компанія планує вкласти в ремонтну кампанію близько 2,5 млрд грн.

Крім того, для забезпечення стабільності української енергосистеми та надійності проходження опалювального сезону, з 16 серпня був виведений з консервації та включений в мережу енергоблок №1 на Бурштинській ТЕС.

Усі зауваження Держенергонагляду, виявлені під час планової перевірки, планується усунути в погоджені терміни, запевняють у ДТЕК Енерго". 

Довідково

ДТЕК Енерго генерує чверть електроенергії в Україні. Виробничі потужності компанії представлені підприємствами теплової генерації в складі ДТЕК Східенерго, ДТЕК Дніпроенерго і ДТЕК Західенерго. Загальна встановлена потужність генеруючих об'єктів компанії перевищує 13,5 ГВт.

У Новій стратегії 2030 ДТЕК зобов'язався трансформувати бізнес в більш екологічний, ефективний і технологічний, керуючись принципами ESG, і досягти вуглецевої нейтральності до 2040 року. 

У 2020 році капітальні вкладення ДТЕК склали 12 млрд грн, податкові відрахування – 21 млрд грн.

100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.  

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів