Прем'єр запропонував зменшити з лютого ціну на газ до 7 грн за кубометр

15:56 13 січня 2021 р.

Фото до новини

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль ініціює запровадження держрегулювання ціни на газ для побутових споживачів.

Про це на засіданні Кабміну заявив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, повідомляє кореспондент Укрінформу, пише DailyLviv.

"Пропонується запровадити в Україні для всіх побутових споживачів державне регулювання ціни на газ на період до завершення карантинних обмежень або поточного опалювального сезону. Пропонована ціна 6,99 грн за кубометр. На сьогодні це найнижча ціна на українській біржі", - сказав Шмигаль.

За його словами, оскільки деякі компанії продають газ за ціною понад 10 грн, українці отримають 30% економії.

"Сьогодні ситуація з пандемією ускладнює можливість українців заробляти додаткові доходи і компенсовувати значне зростання цін на біржах на газ. У зв'язку з цим останніми днями уряд і Президент проводили ряд нарад стосовно ситуації з цінами на комунальні послуги. На нараді у Президента, яка відбувалася сьогодні, було прийнято ряд відповідних рішень", - сказав Прем'єр-міністр.

Він нагадав, що з 1 серпня в Україні запрацював ринок газу для населення.

"Ми запустили ринок газу, і це процес незворотний. Вже понад пів мільйона українців змінили газопостачальника. Тисячі наших громадян користуються перевагами ринку газу, уклавши у вересні річний контракт на постачання газу за ціною 4,70 грн за кубометр. Зараз вони заощаджують до 50% порівняно з минулими роками", - наголосив Шмигаль.

При цьому він підкреслив, що газопостачальники, які були монополістами, "роблять усе, аби не відпускати людей, залишати їх у "газовому" рабстві".

Як пояснив прем'єр-міністр Денис Шмигаль - це найнижча біржова ціна в Україні. Він додав, що у лютому ціна на газ для населення може зрости до 12 гривень, якщо нічого не робити з цим.

Ціни на газ в Україні для побутових споживачів будуть знижені з лютого 2021 року, а тариф не перевищить 6,99 гривень за кубометр до кінця карантину або опалювального сезону. Про це на нараді у президента Володимира Зеленського також заявив в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко. Зниження цін на газ погодили на нараді у Зеленського. З урахуванням того, що деякі облгази відпускають його за ціною вище 10 гривень за кубометр, зниження складе більш ніж 30%.

За словами Юрія Вітренка, це рішення має бути введено в дію і повністю запрацювати вже з лютого.

"Тобто з 1 лютого всі споживачі України будуть платити значно менше природний газ. Можу сказати, що, за нашими даними, середня ціна на газ в Україні в січні була вище, ніж 9 600 гривень (за тисячу кубометрів, - ред.). Відповідно, ціна буде знижена в середньому для населення України до 6 999 гривень", - уточнив він.

Також стало відомо, що члени уряду сьогодні зберуться на нараду у спікера Верховної ради Дмитра Разумкова у зв'язку з тарифною кризою.

Лише 3% споживачів змінили постачальника газу. Облгази штрафують за монополізм

Львівгаз - третій за дохідністю у групі компаній Фірташа

Між Фірташем і Коломойським: як побутовому споживачеві вибрати постачальника газу з найменшими ризиками (відео)

Як безболісно змінити газопостачальника і чи варто це робити?

Незаконні затримання споживача від переходу до іншого газопостачальника, на які треба скаржитися в НКРЕКП (скарга)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів