Піца: історія картонної коробки

19:05 29 квітня 2022 р.

Фото до новини

На початку 1880-х років пекарі використовували для транспортування піци мідні ящики. Згодом піцу пакували в перев’язаний шпагатом папір.

Мільярди порцій піци щодня розвозять кур’єри в різних країнах світу. Одна з цих коробок може приїхати й до вас. Для цього потрібно лише оформити замовлення на сайті https://sushi-go.com.ua/picza/. А чи знаєте ви, що добре знайома нам картонна прямокутна коробка є порівняно недавнім винаходом?

Все починалося з міді

На початку 1880-х років пекарі використовували для транспортування піци мідні ящики. Спершу ніякої служби доставки не було, просто сини чи інші родичі пекарів носили нерозпродану піцу по місту та пропонували придбати шматки за невеликі гроші. Контейнери мали загострені кришки з вентиляційними отворами для відведення пари, тож це було досить продумане рішення. Але у Європі 19 століття доставка їжі так і не стала поширеною послугою.

Американський папір

Приблизно 100 років потому піца стала популярною в Сполучених Штатах, куди переїхала велика кількість італійців. Тоді піцу продавати скрученою в конус і загорнутою в перев’язаний шпагатом папір. Найчастіше її купувати вранці, щоб не витрачати час на приготування сніданку. Знайти цю страву можна було на прилавку будь-якої пекарні в італійському кварталі великого міста.

У післявоєнні роки тисячі американських солдатів познайомилися з піцою в Італії, що зробило її ще більш популярною у США. Тоді поширилися підставки з гофрованого картону, які можна було помістити у великий паперовий пакет. Папір дозволяв виводити пару, але не утримував тепло. 

Втім, досі цей метод використовують деякі заклади у США.

Поява картонної коробки

Засновник компанії Domino’s Pizza Том Монаган у 1960-х роках шукав компанію, яка б створила зручну коробку з гофрованого картону для транспортування піци. Як розповідав Монаган у автобіографії, зробити це було досить складно, оскільки картон або погано згинався, або був недостатньо міцним для утримування страви. Однак компанія Triad Containers з Детройту зуміла виконати завдання, і сьогодні така коробка є стандартом для доставки піци в усьому світі. Зараз упаковка використовується практично в тому ж вигляді, що й у 1960-х роках. Звичайно, постійно з’являються вдосконалення, направлені на збереження тепла, відведення пари, витримування більшої ваги, зручність кур’єра тощо.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів