Пасаж Міколяша буде. Його вилучили з ДПТ заради готелю на Вороного, – підприємець

11:11 11 березня 2020 р.

Фото до новини

Пасаж Міколяша у Львові буде і його відтворять на історичних фундаментах. А запевнення авторів проєкту готелю на вулиці Вороного, що пасаж Міколяша вилучили з детального плану цієї території (ДПТ) – спосіб заспокоїти громадськість, яка виступає проти нового готелю.

Так пояснив появу інформації про вилучення пасажу Міколяша з ДПТ, що її поширила пресслужба ЛМР, підприємець Андрій Іонов, який кілька років працює над проєктом відтворення історичного об’єкту.

- Автори лише одного проєкту готелю - це не віддзеркалення позиції громади міста Львова. І ніхто їх не уповноважував це робити. У правовому сенсі їх запевнення не має наслідків для пасажу Міколяша, але мені це неприємно. У такий спосіб вони на словах кинули відкупне невдоволеним забудовою цієї території. Мовляв, оскільки пасажу немає в детальному плані, то його не буде. Тобто пасажем пожертвували заради готелю, - пояснив “Щоденному Львову” Андрій Іонов.

Нагадаємо, 6 березня у Львові відбулося перше громадське слухання щодо нового детального плану території, ключовим об’єктом якого має стати новий готель на вулиці Вороного. Будівництво нового семиповерхового готелю у щільній старій забудові центральної частини Львова збурило громадськість Львова. Вона категорично  виступає проти цього новобуду.

Півтора року тому мешканці скасували через суд рішення виконкому ЛМР про розроблення та погодження попереднього ДПТ, обмеженої вул. М. Вороного, вул. С. Руданського, вул. Ф. Ліста, вул. М. Коперника, пл. А. Міцкевича та просп. Т. Шевченка, який передбачає на Вороного, 4 будівництво нового готелю. Попереднім планом також пропонували відновити зруйнований під час Другої світової війни пасаж Міколяша та збудувати наземний паркінг. Після змін ДБН проєктанти запропонували збудувати готель із паркінгом, натомість мешканці вулиці були проти готелю та підтримали ідею багаторівневого паркінгу.

Рішення суду, яке зупинило розроблення і погодження детального плану території, базувалося на порушенні процедури громадських слухань та ігноруванні владою створення погоджувальної комісії.

Тепер під час громадських слухань мешканці вулиці Ференца Ліста, попросили запевнити їх, що новий проєкт ДПТ не передбачає відновлення пасажу Міколяша між вулицями Коперника та Вороного. Автори проєкту підтвердили, що цей об’єкт є остаточно вилученим з детального планування території на прохання мешканців. І ще до 25 березня можна надсилати свої зауваження та пропозиції до проєкту через ЦНАПи міста.

- Це - намагання людей, які хочуть спорудити готель на Вороного, в будь-який спосіб пройти громадські слухання,- наголошує Андрій Іонов. - Пасаж Міколяша не вимагає узгодження в такому сенсі. Бо на старих фундаментах має відтворитися об’єкт, який там був понад 100 років тому.”

За його словами, зараз завершується перепроєктування пасажу Міколяша у зв’язку зі змінами в законодавстві.

- Ми розробляли проєкт відтворення Пасажу згідно з архітектурно-проектувальним завданням. Тепер це треба зробити згідно з містобудівельними умовами та обмеженнями. Це - складний, тривалий процес, порівняно з новим будівництвом, скажімо, торговельного центру чи готелю. Але ми це робимо для мешканців і гостей міста. Відтворюємо історичну пам’ятку для майбутніх поколінь,- наголошує Андрій Іонов.

Історична довідка

Пасаж Міколяша — наскрізний перехі́д, що існував у Львові між вулицями Коперника та Крутою (нині Миколи Вороного) з торговою галереєю, накритою заскленою мере́жчатою металевою конструкцією завдовжки 120 м та завширшки 18 м (її виготовила львівська фірма «Петрович і Шуман».)

Пасаж був одним з перших сецесійних об'єктів у Львові, споруджений у 1898—1901 роках будівничою фірмою Івана Левинського за проектом Івана Левинського та Альфреда Захаревича. У пасажі Міколяша впродовж 1901 — 1939 років діяв кінотеатр зі зміною назв та власників: «Уранія», «Сінефон», «Кухар», «Пасаж», «Тон». Поруч від 1912 року працював кінотеатр «Люкс». 1926 року на його місці відкрили новий під назвою «Втіха», що працював до 1941 року. Також тут працювали кав'ярні, багато крамниць та офісів різних фірм.

У 1939 році внаслідок бомбардування Львова літаками “Люфтваффе” пасаж був зруйнований.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів