Нові рахунки за газ будуть з коефіцієнтом

19:33 23 листопада 2018 р.

Фото до новини

Відтепер населення, яке споживає газ, буде платити за отриману послугу з урахуванням коефіцієнта. Цей коефіцієнт є в квитанціях від ТОВ «Львівгаз Збут».


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 23 листопада, під час прес-конференції на тему «Нововведення в рахунках за спожитий газ», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила директор ТОВ «Львівгаз збут» Наталія Лавриненко.

- У листопаді мешканці Львівської області отримують рахунки за газ з обсягами, які використані у жовтні, об’єм газу в яких приведений до стандартних умов. В цих квитанціях вже є інформація щодо різниці газу, спожитого в стандартних умовах, та в робочих умовах за період з 1 грудня 2015 року до 30 жовтня 2018 року, - каже вона. 

За словами Наталії Лавриненко, дотепер за стандартними умовами отримували газ та сплачували за його використання бюджетні установи та промисловість. 

- Температура зовнішнього середовища впливає на обсяг газу. Це пов’язано з фізичними властивостями газу. Якщо холодно, то зменшується об'єм газу, якщо тепло – збільшується. Тому для коректних розрахунків споживання газу приводять до стандартних умов, згідно з законом «Про ринок природного газу», - це температура +20С та тиск 760 мм рт.ст. Лічильники, які стоять в помешканнях, не коригують тиск та температуру газу. Тому обсяги газу  вимірюють в робочих умовах. А щоби привести обсяги газу до стандартних умов, застосовують помісячні коефіцієнти коригування побутових лічильників, - пояснює Наталія Лавриненко.

На коефіцієнт впливає регіон постачання газу; місяць, в якому споживають газ (влітку коефіцієнт менший); розташування лічильника (якщо на вулиці, то коефіцієнт більший). Загалом є шість груп коефіцієнтів. 

За словами начальника відділу розрахунків ТОВ «Львівгаз збут» Ольги Чабан, ці коефіцієнти розроблені та затверджені Міністерством палива та енергетики України. 

- Після того, як споживач передає покази лічильника, цей показ множать на відповідний коефіцієнт. У Львівській області цей коефіцієнт коливається від 0,97 до 1,07 сотих, - пояснює вона. 

Ольга Чабан каже, що всі ці дані вже є в споживача послуг.

- Коли встановлюють лічильник у помешканні споживача, то всі ці дані зазначаються у відповідних документах, - каже начальник відділу розрахунків ТОВ «Львівгаз збут». Проте кожен споживач може знайти інформацію щодо свого лічильника та свій коефіцієнт на сайті https://104.ua/ у своєму кабінеті. 

Як пояснила директор ТОВ «Львівгаз збут» Наталія Лавриненко, ці дані мали виставляти з 1 грудня 2015 року. 

- Але через те, що їх не виставляли, ТОВ «Львівгаз збут» заборгував майже 175 млн гривень або 28 млн метрів кубічних газу. У жовтні 2018 року Кабмін України прийняв постанову №867, яка не дозволяє нам збільшувати заборгованість перед НАК Нафтогазом. Інакше нам не надаватимуть газ. А якщо державні та місцеві органи не допоможуть нашій компанії вирішити проблему з боргом, який виник не з нашої вини, то нам доведеться перекласти ці борги на плечі споживачів, - застерігає Наталія Лавриненко. 

За її словами, загалом у Львівській області налічують 800 тисяч домогосподарств, які споживають газ. І 80 відсотків газу споживають в опалювальний сезон. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів