Норки на Львівщині будуть жити, як в Данії

17:23 20 листопада 2018 р.

Фото до новини

Ферма з вирощування норок, яку спорудять у Бродівському районі, буде першою в Україні, яка відповідатиме вимогам європейського стандарту WelFur.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 20 листопада, під час прес-конференції на тему «Європейський стандарт «Велфур» дебютує на Львівщині. На виконання Угоди про асоціацію з ЄС на фермах Бродівського району вперше в Україні запровадять Програму оцінки утримання тварин», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила директор департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації Людмила Гончаренко.

- Ще за радянських часів у Бродівському районі були ферми, де утримувалися норки. Зараз в Сокальському районі одне з підприємств розводить хутрових звірів. Їхнє поголів’я налічує понад 10 тисяч голів. А загалом в Україні працюють ферми, де утримуються близько 250 тисяч хутрових звірів, - каже Людмила Гончаренко.

Керівник проекту компанії Eikon Development в Україні Володимир Федина розповів, що у Бродівському районі планують спорудити сучасну норкову ферму.

- Реалізація цих проектів планується на території Язлівчицької та Лешнівської сільських рад Бродівського району -  поза межами населених пунктів. Сам комплекс буде складатися з контрольно-пропускних пунктів, санпропускників, гаражів, комплексу водопостачання та водовідведення, трансформаторної підстанції та інших господарських приміщень. Основну частину комплексу будуть складати дерев’яні навіси, в яких будуть жити норки. Це – 50 тисяч самок та 250 тисяч голів молодняка. Розмір інвестицій в одну ферму складає 10-11 млн євро. Майбутня ферма передбачає створення понад 70 робочих місць. Планований рівень зарплати одного робітника - після сплати всіх податків - буде від 10 тисяч гривень.  А податки різного призначення протягом року складуть від 74 млн гривень, - розказав Володимир Федина про майбутній проект.

Тепер, за словами Володимира Федини, відбуваються процедури отримання різного роду дозвільних документів та погоджень. А коли всі документи будуть готові, то ферму побудують за півроку.

Він запевняє, що, створюючи норкову ферму під Бродами, Україна отримує можливість перезавантажити та відбудувати хутрівну галузь за абсолютно новими стандартами, які діють в Європейському Союзі.

- І будівництво ферм, і дотримання законодавства щодо утримання розведення норок та природоохоронного законодавства відбувається в рамках імплементації положень Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Зокрема розділу четвертого «Санітарні та фітосанітарні заходи». У відповідності з цим Кабмін України прийняв розпорядження №228 від 24 лютого 2016 року Про схвалення Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави 4 (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею» Угоди між Україною та Європейським Союзом, - зазначив Володимир Федина.

Генеральний директор компанії Eikon Development (Данія) Пол А.Бах наголосив, що Данія є лідером у світі з розвитку норкових ферм. Усі світові виробники, створюючи свої стандарти робочого середовища, виробництва кормів, добробуту тварин, інновацій та ефективності, розробляючи власне законодавство з догляду за тваринами, беруть приклад з Данії.

- Базуючись на наукових дослідженнях та висновках семи провідних європейських університетів, Європейська комісія розробила стандарти поводження з тваринами WelFur. Ця програма складається з чотирьох основних принципів, які передбачають належне утримання тварин, належне харчування, постійний нагляд за здоров’ям тварин та людське ставлення до них, - каже Пол А.Бах. І додає, що новостворені ферми у Бродівському районі будуть працювати за стандартами WelFur.

Це підтвердив і радник консульського відділу Посольства Королівства Данія в Україні Василь Заліщук.

- Це виробництво буде відповідати всім стандартам ЄС і законодавству України, - обіцяє він.

Невдовзі всі ферми в Україні, які працюють в галузі хутрового господарства, також повинні відкоригувати свої виробництва за вищезгаданими стандартами.

- Цей проект складе конкуренцію тим підприємствам, які вже є. На жаль, наше законодавство зараз не є цілком гармонізованим з європейським. Але задля гідної конкуренції їм доведеться вдосконалювати свої виробництва, - каже директор департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації Людмила Гончаренко.

Директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації Руслан Гречаник нагадав, що, згідно з європейськими стандартами та законодавством, екологи перевірятимуть нові заводи, після того як вони запрацюють, тричі на рік.

А генеральний директор Eikon Development (Данія) Пол А.Бах пообіцяв для громадськості проводити екскурсії на новозбудованих фермах. І повідомив, що в Данії такі екскурсії – віддавна звична річ.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів