НБУ пом'якшить вимоги до переказу валюти за кордон

14:30 8 листопада 2018 р.

Фото до новини


Фото: bank.gov.ua

Національний банк оприлюднив проекти постанов, якими планується спростити низку обмежень на перекази коштів за кордон та здійснення інвестицій на іноземних фінансових ринках.

Постанови НБУ повинні забезпечити виконання закону «Про валютну лібералізацію». Запропоноване нове валютне регулювання містить новації:

Дерегуляція інвестицій за кордон, завдяки якій бізнес та населення, яке зараз змушене отримувати ліцензії для інвестування за кордон, зможе впродовж перехідного періоду здійснювати їх в рамках електронного ліміту, який не вимагатиме отримання будь-яких дозвільних документів, а згодом – взагалі без обмежень.

Спрощення проведення транскордонних операцій населення з валютою. Зокрема, місце валютного контролю при здійсненні платежів за кордон посяде постфактум нагляд за валютними операціями.

Операції на суму до 150 тисяч гривень не потребуватимуть документарного супроводу, а нагляд за здійсненням операцій понад цю суму буде спрощений.

Для фізичних осіб буде підвищено ліміт для здійснення переказів за кордон без відкриття рахунку і документів – з 15 тисяч гривень до суми, яка визначається Держфінмоніторингом (зараз – 150 тисяч гривень), а для операцій з використанням платіжних карток цей ліміт взагалі буде скасовано.

Крім того, стосовно поштових відправлень фізосіб, замість чинного ліміту в 300 євро, почнуть діяти загальні правила переміщення через митний кордон, які наразі встановлюють ліміт в 10 тисяч євро.

Розширення переліку валютних операцій, доступних клієнтам банків. Останні отримають можливість розраховуватисячя за валютні ОВДП не лише у гривні, а і у валюті, а також проводити операції валютного свопу. В обох випадках – якщо іншою стороною є банк. Крім того, вони зможуть не лише купувати і продавати, а і конвертувати готівкову валюту через термінали та інші програмно-технічні засоби банків.

Спрощення процедури купівлі валюти на міжбанківському ринку для клієнтів банків – операції на суми до 150 тисяч. гривень не потребуватимуть від юридичних осіб документарних підтверджень, які вони мають надавати зараз. В перспективі такий підхід буде розповсюджений на всі операції клієнтів банків з купівлі валюти на міжбанківському ринку.

Розширення можливостей для проведення операцій з банківськими металами. Компанії відповідної спеціалізації зможуть купувати банківські метали без обмежень, а також отримають право їх ввозу-вивозу через кордон (зараз таке право мають лише банки).

Про це повідомили в четвер, 8 листопада, в прес-службі НБУ.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів