"Національна авіадовідка 657" змушує авіапасажирів платити більше

15:31 16 вересня 2013 р.

Фото до новини

Сім аеропортів України віддали всю довідкову інформацію в руки товариства з обмеженою відповідальністю «Скайінформ».

ТОВ «Скайінформ», офіс якого розташований у Києві,  24 липня 2013 року уклало з державним підприємством «Міжнародний аеропорт «Львів» генеральну угоду «Про надання права щодо виконання інформаційно-довідкових послуг». За цією угодою ТОВ «Скайінформ» надає ДП «МА «Львів», а фактично - пасажирам,  інформаційно-довідкові послуги як із використанням платних номерів 657, 0900-31-657-1, так і за безкоштовним номером довідки 032-229-81-12. За єдиними для всіх аеропортів стандартами «Національної авіадовідки 657», запевняє у відповіді ТОВ «Скайінформ» на інформаційний запит Львівського прес-клубу. Адже саме під цим брендом - «Національна авіадовідка 657» - створене у березні 2007 року ТОВ «Скайінформ» вже перебрало на себе довідкові служби, крім львівського, ще шести аеропортів в Україні: КП «МА «Київ» (Жуляни), «МА «Харків», КП «МА «Донецьк», ТОВ «МА «Дніпропетровськ», ПАТ МА «Сімферополь», ТОВ «МА «Одеса».         

У серпні 2013 року на безкоштовний номер довідки ДП «МА« Львів» 032 229 81 12 надійшло 6 820 звернень, люб'язно повідомило ТОВ «Скайінформ» на інформаційний запит Львівського прес-клубу. Тобто, по 9 звернень щогодини. 

А от щодо запитання Львівського прес-клубу - «куди і скільки отриманих коштів за свої платні послуги скеровує Національна цілодобова авіадовідка України?» - ТОВ «Скайінформ» зауважив, що не зараховує себе до числа тих суб'єктів господарювання, які за Законом України "Про доступ до публічної інформації" повинні надавати інформацію, яка становить суспільний інтерес. Принагідно ТОВ «Скайінформ» також зазначило за підписом генерального директора ТОВ «Скайінформ» О.О. Малікова, що й державне підприємство «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького» теж не належить до розпорядників інформації щодо використання отриманих внаслідок господарської діяльності коштів. Ось так товариство з обмеженою відповідальністю, як кажуть, авторитетно власноруч розписалося за державне підприємство "Міжнародний  аеропорт "Львів". Мабуть, знає, кому вказує і чому повчає?

У докладній відповіді ТОВ «Скайінформ» на інформзапит сказано, що - цитуємо "графік надання інформації як за платними номерами авіадовідки, так і за безкоштовними номерами, однаковий, а саме: сім днів на тиждень, 24 години на добу, на трьох мовах: українська, російська і англійська". На практиці ж, у чому неодноразово переконувалися кореспонденти "ЩоденногоЛьвова", слухавку безкоштовного номера (229-81-12) у Львові беруть із великим запізненням. А куди ж оператору поспішати, якщо це повинен робити пасажир і в умовах цейтноту він, звісно, зателефонує на номер платної довідки. 

Зрештою, довідкові можливості пасажира обмежені і в інший спосіб. Цитуємо відповідь ТОВ «Скайінформ» про безкоштовну довідку, яку, підкреслює ТОВ, утримує за власний кошт: "За номерами безкоштовної лінії аеропорту надається інформація щодо руху літаків в/із аеропорту (відліт, приліт та затримка) тільки на поточну і наступну доби. Тобто, той перелік інформації, який завжди надавався власними довідковими службами аеропортів, що є виконанням з боку аеропорту «Стандартної угоди про наземне обслуговування» IATA - неурядової Міжнародної асоціації повітряного транспорту". 

Розшифрування абревіатури IATA зроблене "Щоденним Львовом". Для того, щоб було зрозуміліше: не може неурядова організація ніякими своїми стандартними угодами диктувати державному підприємству, який саме обсяг довідки для державного аеропорту є достатнім чи необхідним. Тим паче, що двадцять років тому довідки аеропортів безкоштовно надавали інформацію не тільки про рейси поточної і наступної діб, і багато читачів "ЩЛ" це пам'ятають.

Тепер зрозуміліше, чому на сайті ДП "МА "Львів" немає тижневого чи місячного розкладу рейсів літаків. На чому ж тоді зароблятиме платна довідка, якщо ці рейси стануть відомими безоплатно? Це оригінальне і, певно, дохідне правило, яке використала «Національна авіадовідка 657», могло би зацікавити також Антимонопольний комітет України.

До слова, чи державне підприємство «Український інститут промислової власності» усім приватним структурам легко надає статус "національний"? Не перегнув тут Укрпатент законну палицю? Чи число "657" зняло змістове навантаження на слово "національна"?

Цих запитань до роботи ТОВ «Скайінформ» у контексті «Національної авіадовідки 657» могло би не бути, якби на сайтах усіх аеропортів була оприлюднена інформація про бодай тижневі рейси літаків, а безкоштовні телефони працювали у режимі відповідей як швейцарські годинники. І відповідали за цими номерами про все, що треба знати пасажиру - фактичному чи потенційному. Він же, представник соціально захищеної чи незахищеної верстви населення, обов'язково заплатить за це, купуючи квиток. А ціна авіаквитків в Україні варта того, щоб розказати пасажирові не тільки об'єктивну інформацію, але й, навіть, казку.

У грунтовній відповіді ТОВ «Скайінформ» на інформзапит ні слова не згадано про вартість хвилини платної довідки 657 чи 0900-31-657-1: донедавна було від 8 до 9.60 грн за хвилину.  Щось змінилося?

А ось на сайті аеропорту "Бориспіль" є розклад рейсів літаків уже за три дні. Не знають, мабуть, у провінційному Борисполі про стандарти IATA, але ж ТОВ «Скайінформ» працює і тут... Восьмий аеропорт? 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів