На Стрийщині розпочинають будівництво споруд, які захищатимуть підземні сховища газу від повітряних атак РФ

20:28 13 червня 2024 р.

Фото до новини

Роботи мають виконати до 31 грудня 2024.

Про це повідомляють у системі Prozzoro, пише DailyLviv.com.

АТ «Укртрансгаз» АТ «НАК «Нафтогаз України» 30 травня без торгів уклало угоду з ДП «Центральний проєктний інститут» Міністерства оборони України щодо розробки захисту для своїх об’єктів вартістю 1,16 млн грн.

Проєктанти Міноборони мають розробити концептуальні інженерні пропозиції для улаштування захисних споруд на об’єктах критичної інфраструктури. Закупівлю провели без торгів відповідно до Особливостей здійснення публічних закупівель під час воєнного стану, бо вона стосується захисту об’єктів підприємств нафтогазового комплексу, «у тому числі для організації захисту їх працівників у частині будівництва, створення та облаштування об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту, а також для відновлення зруйнованих або пошкоджених внаслідок збройної агресії Російської Федерації таких об’єктів».

В обґрунтуванні сказано, що «Укртрансгаз» є особливо важливим об’єктом нафтогазової галузі. В результаті повітряних атак на його об’єкти пошкоджено виробничі приміщення, обладнання та системи підземного зберігання газу. Закупівлю провели, щоб привести стан технічної захищеності об’єктів критичної інфраструктури та особливо важливих об’єктів «Укртрансгазу» до стану, який відповідатиме умовам безпеки та оборони об’єктів в умовах воєнного стану. Також метою є запобігання пошкодження та руйнування технологічного обладнання, вузлів та агрегатів, які використовуються для підземного зберігання газу.

Строк постачання товарів, виконання робіт чи надання послуг: 31 грудня 2024.

Нагадаємо, цієї весни Росія вперше атакувала підземні газосховища у Стрийському районі Львівщини. Росіяни били по об'єктах критичної інфраструктури різними видами зброї, в тому числі аеробалістичними ракетами "Кинджал". Унаслідок атак було пошкоджено наземне обладнання газосховищ. 

У газосховищах Львівщини закачано, зокрема, і газ європейських газотрейдерів.

Читайте також: Росія у Великдень знову атакувала газове сховище на Львівщині. Є жертва, під завалами шукають людей

Нагадаємо, у серпні минулого року міністр енергетики України Герман Галущенко повідомив, що в українські підземні газосховища закачано вже близько 600 млн кубометрів газу європейських трейдерів.

“Україна має найбільші газові сховища в Європі – об’ємом понад 30 млрд куб. метрів. Як ми бачимо з тенденції останніх місяців, європейські компанії починають зберігання газу в Україні, навіть попри війну. Це хороший знак для нас і Європи в цілому”, - зазначив міністр Герман Галущенко.

Він наголосив, що Україна може запропонувати європейським партнерам до 15 млрд куб. м своїх газових сховищ. 

Українські сховища отримали сертифікацію за європейськими стандартами, щоб європейські компанії закачували в них газ.

Більче-Волицько-Угерське газосховище є найбільшим у Європі. Станом на 2021 рік газосховище вміщало 17,05 млрд куб м активного газу.

Читайте також: Газова НП у Розвадові нагадала про вибух нечуваної сили і появу Угерського озера

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів