На Львівщині звіряють майно для оподаткування. Є перші результати

21:46 13 квітня 2024 р.

Фото до новини

Місцеві ради та їх фінансові органи, а також податкові органи Львівщини наповнюють бюджет податком на майно.

Про це DailyLviv.com поінформували у департаменті фінансів ОВА.

Як зазначають у департаменті, обсяги і повнота надходжень до бюджету податку на нерухоме майно (за землю, будівлі, споруди тощо) прямо залежить від повноти і правдивості обліку цього майна. Адже не є таємницею, що суттєва частка нерухомого майна з різних об’єктивних чи суб’єктивних причин уникає оподаткування. Однією з основних причин цього є невідповідність між базою оподаткування майна в органах місцевого самоврядування та у податкових органах.

Читайте також: На скільки зросли податки для ФОПів у 2024 році

За словами директора департаменту фінансів ОВА Олега Демківа, у 2023 році за підтримки обласної державної адміністрації було ініційовано масштабну звірку облікових даних щодо площі нерухомого майна, що підлягає оподаткуванню, між територіальними громадами та відповідними податковими органами на місцях. Фінансові органи багатьох громад доволі активно включилися в згадану роботу, і на сьогодні можна стверджувати, що більш як наполовину загальнообласну звірку вже проведено.

Читайте також: 10 000 особам на Львівщині повернули 35,5 млн гривень податкової знижки

І перші позитивні результати цієї трудомісткої роботи вже помітні. За 3 місяці цього року надходження плати за землю до місцевих бюджетів загалом по Україні зросли порівняно з відповідним періодом торік на 14 %, а в нашій області – на 27 %. По нерухомому майну крім землі ріст по Україні становить 11 %, по Львівщині – 26 %. За підсумками 2023 року рейтинг Львівської області за динамікою надходжень плати за землю був 8, зараз – 5, за податком на нерухоме майно крім землі – відповідно, 15 та 11.

„Робота триває, і є підстави розраховувати, що її позитивні результати ще не вичерпані”, підсумував Олег Демків.

Читайте також: Кабмін готує підвищення податків — від ФОПів до нерухомості

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів