На Львівщині переплатять за тепло приблизно 2,71 млрд. грн.

16:31 10 жовтня 2013 р.

Фото до новини

Про це інформує сьогодні, 10 жовтня, прес-служба Асоціації енергоаудиторів.

Як повідомив її голова Андрій Цибулько, протягом нинішнього опалювального сезону мешканці Львівської області переплатять за тепло близько 2,71 млрд. грн., а загальні втрати України сягнуть 26 млрд. гривень. За його даними, такі кошти українці втрачають щорічно через те, що близько 85% житлових будівель в Україні було побудовано в минулому столітті, коли вимоги до енергоефективності будинків були в 3-4 рази нижче. Голова Асоціації енергоаудиторів відзначив також:

«Сьогодні в Україні практично немає будівель, які можна назвати теплоефективними. У середньому, кожен будинок втрачає близько 40% тепла через фасади – вікна і стіни. Щоб підтримувати в житловому фонді необхідну температуру, в Україні спалюються зайві обсяги газу, вугілля та мазуту. В середньому, неефективно витрачаються близько 20 млрд. гривень, які йдуть на закупівлю енергоресурсів. При цьому взимку в квартирах температура не досягає потрібних 21-22 градусів. Тому людям доводиться вмикати електрообігрівачі. Витрати на електроенергію оцінюються в 5,5-6 млрд. гривень щорічно. У сумі отримуємо 26 млрд. гривень втрат за один опалювальний сезон».

Зі слів Андрія Цибулька, мешканці Львівської області за сезон втрачають близько 2,09 млрд. гривень через розсіювання тепла, ще близько 627 млн. гривень витрачається на електроенергію для додаткового опалення житла. Причому зайві витрати українців еквівалентні вартості 8 млрд. кубометрів газу.

Президент Асоціації виробників пінопласту України Роман Захаренков прокоментув ці цифри так: «Це колосальний об’єм. Такої кількості газу вистачило б для опалення всіх житлових будинків у Луганській, Донецькій і Дніпропетровській областях разом узятих або в такому місті як Москва. Змінити ситуацію може комплексна термомодернізація житлового фонду. У Німеччині, інших європейських країнах утеплені пінопластом близько 85% всіх житлових будинків. Очевидно, що в Україні з кожним роком питання зменшення втрат тепла буде стояти все гостріше – ціни на енергоносії будуть зростати», – сказав Роман Захаренков. За його словами, утеплення фасадів пінопластом та заміна вікон дозволяють вирішити проблему холоду, щонайменше, для 80% квартир.

Прес-служба Асоціації енергоаудиторів повідомляє також, що соціологічне опитування засвідчило попит в Україні на утеплення житла. Відтак цитує сказане з цього приводу директором центру «Соціальний моніторинг» Дмитром Дмитруком:

«Тільки 17,7% жителів Львівської області сказали, що в їхніх квартирах взимку тепло. При цьому 49,7% опитаних вважає, що їхні будинки потребують утеплення. 38% мешканців Львівської області планують утеплити фасади і замінити вікна протягом найближчих трьох років. 87,4% опитаних у Львівській області людей при купівлі або оренді житла приділяють увагу питанню теплозабезпечення будинку. Це позитивна динаміка. Крім того, люди вважають, що тепло в будинку – це їх особисте завдання, а не питання тільки держави».

Як повідомляв «Щоденний Львів», Мінрегіонбуд заявив, що опалення при підвищенні температури не відключатимуть. А тому українці платитимуть за тепло й під час «бабиного літа».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів