На громадських слуханнях у Львівській міськраді обговорили розподіл у бюджеті розвитку 675 млн. грн

19:28 24 лютого 2015 р.

Фото до новини


Фото: lviv.tv

Як повідомили у вівторок «Щоденному Львову» в прес-службі міськради, у ЛМР відбулися громадські слухання щодо бюджету розвитку міста на 2015 рік.

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 24 лютого, «Щоденному Львову»:

«У Львівській міськраді відбулись громадські слухання щодо бюджету розвитку міста на 2015 рік. Так, під час них директор департаменту економічної політики Ірина Кулинич презентувала основні бюджетні показники, сфокусувавши увагу на пріоритетних для міста напрямках. 

Загалом у бюджеті розвитку передбачено розподіл 675 млн грн. Це кошти на виконання робіт капітального характеру у 2015 році.

Зважаючи на військовий конфлікт, який триває на території держави, важливим напрямком фінансування цьогоріч є видатки на допомогу учасникам антитерористичної операції та їхнім сім’ям, сумою 9,3 млн грн. Необхідним також є розпочатий торік інфраструктурний проект із будівництва трамваю на Сихів. Ці роботи в основному виконуються за кошти кредиту ЄБРР, але окремою умовою є співфінансування з бюджету Львова.

Наступний пріоритетний напрямок – це капітальний ремонт та реконструкція доріг і хідників. На це з бюджету розвитку пропонують виділити 134,7 млн грн.

Ще один новий, але також важливий, напрямок – це облаштування так званих громадських просторів у мікрорайонах міста. Ірина Кулинич відзначила також: «Ми передбачаємо виконання робіт у всіх районах – не лише у центральній частині міста. Загалом з міського бюджету пропонуємо виділити 6,4 млн грн. На виконання цих робіт також буде залучено кошти від суб’єктів господарювання та від зацікавлених мешканців».

Ще одне надзвичайно важливе питання, над яким місто працює вже не перший рік, і на вирішення якого пропонують виділити кошти з бюджету, – це питання рекультивації полігону твердих побутових відходів. Також передбачається виділення коштів на підведення інженерних комунікацій до Індустріального парку в мікрорайоні Рясне-2.

Директор департаменту економічної політики підкреслила: «Ми сподіваємось, що у 2015 році все-таки залучимо до Львова керуючу компанію, яка зможе взяти в оренду цих 25 га, виділених під Індустріальний парк, і, відповідно, розмістити там екологічно чисте промислове виробництво для створення нових робочих місць». 

Загалом на рекультивацію полігону ТПВ, підведення інженерних комунікацій до технопарку та капітальний ремонт каналізаційних мереж у проекті бюджету розвитку передбачено 30,5 млн грн. Наступна важлива стрічка у бюджеті – це придбання техніки та рухомого складу для комунальних підприємств «Львівелектротранс» та «АТП №1», сумою 35,6 млн грн.

Ірина Кулинич пояснила: «Упродовж останніх трьох років у нас на вулицях з’явилися трамваї та тролейбус місцевого виробника – концерну «Електрон». У 2015 році ми плануємо придбати в них також електробус, який буде їздити вулицями містами і як автобус, і як тролейбус, і, відповідно, закупити ще кілька трамваїв і тролейбусів, які з’являться на наших маршрутах».

Необхідними є видатки на збереження історичного середовища міста Львова, які пропонують здійснити загальною сумою 14,5 млн грн. 

Найбільш значними є видатки на гуманітарну сферу – 121,1 млн грн.

Ірина Кулинич також зазначила «Це дуже правильно, адже тут потребують нашої допомоги. Зокрема, йдеться і про підростаюче покоління, яке навчається в наших загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах». 

Ці видатки розподіляються між освітою, охороною здоров’я, культурою, діяльністю управління молоді, сім’ї та спорту, соціальним захистом. Сума також охоплює видатки на співфінансування енергоощадних проектів НЕФКО, які впроваджують виключно в закладах освіти й охорони здоров’я.

Щодо сфери освіти, то тут, насамперед, планують реалізацію проектів енергозбереження, заміну вікон, відновлення дошкільних навчальних закладів, ліквідацію підвальних котелень, проведення ремонтів спортзалів, дитячих майданчиків, басейнів, дахів, фасадів, аварійних об’єктів та санвузлів у школах, поповнення матеріально-технічної бази, співфінансування інших проектів тощо. На сферу охорони здоров’я передбачено 19,4 млн грн: на клінічні лікарні, поліклініки, амбулаторії тощо.

Також 6,7 млн грн пропонують виділити на управління культури: бібліотеки, театри, музичні школи, поповнення статутних фондів комунальних підприємств, народні доми й музеї. На управління молоді, сім’ї та спорту передбачено 7,1 млн грн.

Важливою стрічкою в проекті є також впровадження електронного врядування і створення центрів надання адміністративних послуг у кожному районі. Таким чином, передбачено співфінансування до отриманих грантових коштів Європейського Союзу, сумою 8 млн грн. Відтак, місто сподівається реалізувати цей проект у наступному році.

32 млн грн пропонують виділити також на будівництво пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому.

Нагадаємо, 13 лютого виконавчий комітет ЛМР погодив пропозиції щодо переліку об’єктів, видатки на які у 2015 році будуть проводитись за рахунок коштів бюджету розвитку Львова. Завтра ж, після врахування пропозицій, висловлених під час громадських слухань, відбудеться повторне засідання виконавчого комітету ЛМР, на якому розглядатимуть проект бюджету. Після погодження виконкомом, його розглядатимуть на пленарному засіданні сесії міськради».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів