Міжнародні резерви України зменшилися на 5,5%

16:10 7 червня 2019 р.

Фото до новини


Фото: glavcom.ua

1 червня міжнародні резерви України становили, за попередніми даними, 19 мільярдів 401,6 мільйона доларів, зменшившись у травні на 5,5% через значні обсяги погашень за державним боргом.

Про це повідомили в п’ятницю, 7 червня, в прес-службі НБУ, де також розповіли, що обсяг міжнародних резервів покриває, станом на 1 червня 2019 року, 3,2 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку.

Динаміку резервів упродовж місяця визначали три чинники. По-перше, виконання зобов’язань України за державним боргом. На обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті минулого місяця було спрямовано один мільярдів 801,1 млн. доларів.

Зокрема, один мільярд 281,3 млн. доларів.становили платежі з обслуговування та погашення  єврооблігацій та облігацій внутрішньої державної позики. А 446,5 млн. доларів сплачено за зобов’язаннями уряду і НБУ перед Міжнародним валютним фондом.

Решта коштів спрямована на обслуговування боргу перед іншими міжнародними фінансовими організаціями, додали в НБУ. Ці витрати були частково компенсовані надходженнями від розміщення ОВДП в іноземній валюті на 426,7 млн. доларів та фінансуванням від Світового банку на 10 мільйонів доларів.

По-друге, переважно сприятлива ситуація на валютному ринку. Загалом чиста купівля валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку забезпечила поповнення резервів на 160,6 млн. доларів.

У травні пропозиція валюти була вищою за попит насамперед завдяки стабільним надходженням валютної виручки експортерів, а також подальшому зростанню інвестицій нерезидентів у гривневі державні цінні папери. У результаті Нацбанк купив на міжбанківському валютному ринку 203,6 млн. доларів (із них 171,5 млн. доларів – у формі інтервенцій за вибором найкращої ціни), не впливаючи на динаміку курсу гривні, визначену фундаментальними факторами.

Водночас, для згладжування курсових коливань упродовж місяця НБУ продав лише 43 мільйони  доларів у форматі інтервенції за єдиним курсом. По-третє, переоцінка фінансових інструментів(зміна ринкової вартості та курсу гривні до іноземних валют). У минулому місяці їх вартість збільшилася на 80,7 млн. доларів.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів