Міськрада Львова просить Уряд розблокувати оренду майна

17:07 29 травня 2020 р.

Фото до новини

Сьогодні Львівська міська рада звернулася до Кабінету міністрів України з проханням якнайшвидше розглянути та прийняти постанову, яка передбачатиме порядок надання в оренду комунального та державного майна. Адже відсутність цієї постанови з 1 лютого цього року унеможливила процес надання в оренду майна по всій Україні.

Як пояснила керівниця управління комунальної власності ЛМР Інна Свистун, торік держава прийняла закон про оренду комунального майна, який переформатовує відносини у сфері оренди комунального і державного майна.

«Цей закон має дуже хороший вектор. Він каже, що міста можуть стати реальними власниками свого майна і здавати його в оренду за такими ставками, які існують на ринку. Тому що майно буде виставлятися на оренду виключно через систему ProZorro. Ті договори оренди, які були укладені, теж після проходження п’ятирічного терміну підлягатимуть публікації в системі ProZorro і, відповідно, потенційні орендарі будуть приймати рішення про участь у конкурсі та пропонувати місту дуже добру і наближену до ринкової плату за оренду майна. Це дасть змогу міським бюджетам отримувати гарні надходження.

Але для того, щоб цей закон діяв, має бути прийнятий законний нормативний акт — постанова Кабміну. І от цю постанову наразі люди, які не хочуть, щоб оренда комунального і державного майна рухалася за прозорими принципами, блокують. Саме тому ми звертаємося до Кабінету міністрів з проханням якомога швидше розглянути та прийняти постанову, яка передбачатиме порядок надання в оренду комунального та державного майна. На сьогодні жодне з міст України не може здавати приміщення в оренду через те, що немає цієї процедури. Свої порядки про надання в оренду приміщень міста також затвердити не можуть, тому що немає цієї постанови. Відповідно, надання в оренду вільних приміщень просто призупинено, і бюджети міст втрачають кошти", — пояснила Інна Свистун, керівниця управління комунальної власності ЛМР.

З її слів, у Львові такий принцип прозорої оренди уже впровадили. Адже місто було одним із перших, яке, крім приватизації, запустило у ProZorro. Продажі оренду комунального майна. Однак зараз не можуть проводити конкурси, оскільки очікують на постанову кабміну.

Про це повідомила пресслужба ЛМР.

Інна Свистун і надалі управлятиме комунальною власністю Львова.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів