Міноборони купує куртки зі втричі міцнішої тканини

22:08 4 вересня 2023 р.

Фото до новини

Придбані раніше турецькі куртки не відповідали за якістю навіть власному технічному опису.

Про це розповіли Наші гроші, пише Dailylviv.com.

Міністерство оборони України минулого тижня завершило закупівлі зимового одягу ще на 628 млн грн. Раніше цього літа протендерили 1,28 млрд грн., відтак загальна вартість угод сягнула 1,87 млрд грн.

Куртки та штани на цьогорічних торгах замовляють відповідно до технічних умов та специфікацій Міністерства. Тут вимоги до якості одягу набагато жорсткіші, ніж були прописані у скандальних контрактах з турецькою фірмою "Vector avia".

У турецькому контракті найбільші вимоги до тканини на розрив становили 450 Ньютон. Якщо дуже спрощено, то тканина не має розповзтись, якщо до неї підвісити 40-кілограмовий вантаж. А при 50 кілограмах – вже попливе.

Натомість техумови Міноборони передбачають, щоб тканина курток на розрив мала найбільшу міцність 1400 Ньютонів.

І при усьому цьому турецькі куртки купували за ціною 86 доларів за штуку без ПДВ. А в українців – за ціною від 77 до 89 доларів з ПДВ (за курсом Нацбанку).

І угоди з турками підмахнули за одну добу. А з нашими – вовтузяться на тендерах, де беруть участь в середньому від трьох до п’яти учасників.

І оплату туркам зробили за 100-відсотковою передоплатою. А нашим – 100 відсотків постоплати.

Ще раз. За технічними умовами Міноборони зараз купує куртки щонайменше з втричі(!) міцнішої тканини. І це щонайменше, бо експертиза вже встановила, що турецькі куртки не відповідали(!) навіть власному технічному опису. Бо особисто міністр оборони Олексій Резніков дозволив їх не перевіряти на якість.

При цьому Міноборони зараз зашиває у ціну курток 20% податку на додану вартість. Та ще й українським постачальникам має залишитись заробіток, щоб у них був сенс працювати взагалі. Але закупівельна ціна для турків – така ж як і в українців.

І ще одне. З українськими постачальниками на тендерах уклали угоди на 1,87 млрд грн. І ця сума все ще менше від тієї, що торік заплатили «Вектор авіа» – 54 мільйони доларів, або 1,97 млрд грн за курсом НБУ. Саме тоді у її складі засновників був племінник народного депутата від «Слуги народу» Генадія Касая (входить до оборонного комітету Верховної Ради).

Неякісні куртки для українських військовиків погано приміряли Єрмак, Резніков, Шарапов, Касай і Ємануїлов

Міноборони закуповує для військовослужбовців яйця по 17 грн і картоплю - по 22 грн

Заступника міністра оборони затримали за 149 мільйонів гривень розтрати пального

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів