Львівоблрада звернулася до чотирьох воєводств Польщі, одного краю Словаччини і двох повітів Румунії

19:40 12 березня 2024 р.

Фото до новини

Депутати Львівщини просять своїх колег у країнах-сусідах вжити невідкладних заходів для розблокування міжнародних пунктів пропуску з Україною.

Про це повідомила Львівська обласна рада, пише DailyLviv.com. Львівська обласна рада сьогодні, 12 березня, ухвалила звернення до Асамблеї та Офісу економічної мережі регіонів Тримор’я, а також партнерських регіонів Львівської області в державах-членах цієї мережі щодо неприпустимості блокування міжнародних пунктів пропуску на кордоні з Україною та забезпечення вільного транзиту сільськогосподарської продукції з України.

Читайте такожПольські фермери повністю заблокували рух вантажівок на чотирьох ПП

Блокування кордону з Україною є неприйнятним - Туск

Депутати обласної ради вкрай стурбовані ситуацією з блокуванням міжнародних пунктів пропуску на кордоні між Україною та Польщею, Румунією, Словаччиною, Угорщиною.

«Війна, яку розв’язала росія, стала приводом задуматися про необхідність зміни світових підходів – модернізацію інфраструктури, розбудову пунктів пропуску, забезпечення продовольством, залучення інвестицій в енергетику та інші стратегічні сектори.

Читайте такожТуск подумає над забороною імпорту продовольства з РФ та Білорусі

З метою сприяння розвитку логістики, підтримки експорту українських товарів, у тому числі продовольства, у вересні 2023 року Україна офіційно приєдналася до Ініціативи Трьох морів у статусі асоційованої держави-учасниці. Окрім цього, українські регіони, у тому числі Львівщина, стали членами економічної мережі регіонів Тримор’я. Для нашої країни, як і для інших країн, які є повноправними членами цієї ініціативи, ключовим напрямком спрямування зусиль є розвиток логістики та торгівлі в регіоні.

Минулого року, попри рішення Європейського Союзу щодо скасування мит на українські товари, п’ять держав-членів Європейського Союзу – Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія і Болгарія – ввели заборону на імпорт зерна та інших видів сільськогосподарської продукції з України, а також фермери цих держав організовували свої акції протесту. Мовляв, збільшення імпорту агропродукції з України завдає величезних збитків місцевим аграріям.

У 2024 році місцеві фермери і перевізники продовжують свої акції протесту, до яких долучаються все нові групи, які висувають свої вимоги до національних урядів.

Право на мирні протести є невід’ємною складовою європейської і світової демократії. Однак під час демонстрацій, що відбуваються сьогодні, на тлі другого масштабного блокування польсько-українського кордону, відбувається ескалація кризи, що становить загрозу національній безпеці нашої держави.

Варто зазначити, що суттєвих економічних збитків зазнають сторони по обидва боки кордону – як Україна, так і держави Європейського Союзу, через які проходить транзит товарів та які, власне, купують цю агропродукцію. Зважаючи на воєнний стан, для України ці збитки, безперечно, є більш відчутними.

Окрім того, через блокаду затримується постачання гуманітарних вантажів, автомобілів, боєприпасів та військової техніки для фронту. І це в той час, коли наші воїни вже другий рік поспіль боронять цивілізований світ від кремлівського агресора! Будь-які дії з підриву української економіки та блокування гуманітарної і військової допомоги в сьогоднішніх умовах можна розцінювати як підігрування ворогу. Зауважимо, що такі дії виглядають політизованими і можуть бути одним з методів гібридної війни, яку веде росія не лише проти України, а й проти Європи й усього цивілізованого світу. 

Блокування «коридорів солідарності» можуть призвести до розбрату та конфліктів, зумовити гостру економічну та політичну кризи. Окрім цього, такі дії суперечать цілям Економічної мережі регіонів Тримор’я, членами якої є в тому числі українські, словацькі та румунські регіони. Зокрема, одним із завдань мережі є підтримка підприємництва та розвиток міжнародної торгівлі, зміцнення економічної та соціальної згуртованості в країнах-учасницях ініціативи Тримор’я. Натомість протести та блокування пунктів пропуску підривають ці зусилля та стимулюють розвиток альтернативних транзитних маршрутів в обхід держав-членів Тримор’я.

Країни Тримор’я – це зв’язок України з вільним світом. Адже постачання військової техніки в Україну, постачання палива, збереження життєво важливих транспортних потоків, «зелені» коридори для експорту українського продовольства, міграція людей – все це працює через територію держав-учасниць цієї Ініціативи.

З огляду на зазначене, ми, депутати Львівської обласної ради, звертаємось до Асамблеї та Офісу Економічної мережі регіонів Тримор’я, а також до партнерських регіонів Львівської області, які входять до цієї Мережі, зокрема до Люблінського, Мазовецького, Підкарпатського та Підляського воєводств Республіки Польща, Пряшівського краю Словаччини, Сучавського та Марамуреського повітів Румунії з проханням вжити невідкладних заходів для розблокування міжнародних пунктів пропуску з Україною.

Переконані, що конструктивні заяви та позиція органів місцевого самоврядування цих регіонів матимуть значний вплив на суспільну думку місцевого населення. Саме тому ми звертаємося до наших партнерів, з якими маємо тривалі добросусідські відносини та спільні реалізовані транскордонні проєкти.

Українці щиро вдячні польському, словацькому та румунському народові за величезну різнобічну підтримку і допомогу нашій державі від початку повномасштабного вторгнення. Закликаємо знову проявити солідарність з українським народом, адже лише згуртованими діями і спільними зусиллями ми зможемо перемогти в цій війні за свободу, європейські цінності та майбутнє не лише України, а й усієї Європи», - йдеться у зверненні.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів