Львівщина перерахувала до держбюджету на 356 млн. більше, аніж отримала з нього

19:42 21 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: investgazeta.net

Натомість Донеччина навпаки – друга після столиці в поглинанні дотацій.

Донецька область у першому півріччі минулого року отримала з держбюджету на 9,2 млрд. грн асигнувань, дотацій і субвенцій більше, аніж повернула до нього. Більше платежів із бюджету отримав тільки Київ – понад 11 млрд. Натомість Львівська область за півроку перерахувала до держбюджету на 356 млн. грн більше, аніж з нього отримала.  

Якщо ж порівнювати бюджетне сальдо в розрахунку на одну людину, то на одного донеччанина з держбюджету за шість місяців минулого року виділено 2126 грн. Натомість кожен львів'янин перерахував до центрального бюджету країни 140 грн.

За вирахуванням імпорту Україну, по суті, «годують» три області: Харківська, що видобуває нафту і газ, Дніпропетровська, де видобувається залізна руда, і, особливо Полтавська, в якій розвинений видобуток усього переліченого. Вони забезпечують бюджет значними сумами рентних платежів та плати за користування надрами.

Окрім цих трьох областей, «в плюс» в першому півріччі працювали також Сумська, Черкаська та Львівська області. У Рівненській доходи і витрати практично рівні.

Між тим, видобуток вугілля на Донбасі прибутку державі не приносить. Навпаки – держава щорічно витрачає по 12-14 млрд. грн на підтримку вугільників, переважно компенсуючи різницю між ціною реалізації вугілля та його собівартістю.

Вугільні дотації становлять приблизно 30% всіх надходжень з держбюджету в Донецьку і Луганську області. Однак ці регіони залишаються дотаційними і без цього.

Останнім часом сюди спрямовують величезні інвестиції на різні «проекти державного значення» на кшталт будівництва доріг. Окрім того, місцевим підприємцям активно відшкодовують ПДВ.

За півроку з Донецької області до держбюджету надійшло 6,7 млрд. грн. ПДВ, а відшкодовано було 8,7 млрд грн. Це абсолютний рекорд для всіх регіонів.

Про це розповідає в своєму свіжому номері «Инвестгазета».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів