Львів має 1 млн грн на безвідсоткові позики ОСББ та ЖБК. На що гроші

19:25 2 квітня 2024 р.

Фото до новини

Допомогу терміном на 12 місяців надаватимуть рішенням міської конкурсної комісії, на розгляд якої необхідно подати відповідний пакет документів.

Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com.

Львів першим з великих обласних міст України долучитися до програми Револьверного фонду Міст Асоціації "Енергоефективні міста України". Відтак ОСББ і ЖБК Львівської МТГ можуть отримати безвідсоткову поворотну фінансову допомогу на заходи з ремонту будинку, енергоефективності та доступності. Допомогу терміном на 12 місяців надаватимуть рішенням міської конкурсної комісії, на розгляд якої необхідно подати відповідний пакет документів.

«Програма Револьверного фонду Асоціації «Енергоефективні міста України» (назва походить від англійського Revolving fund - відновлюваний фонд) - це програма, яка дозволяє надавати поворотну фінансову допомогу для ОСББ і ЖБК для проведення невідкладних ремонтних робіт з підготовки будинку до зими, на термінові аварійні ремонтні роботи та на заходи з доступності.

Читайте також: Механізм управління багатоквартирними будинками буде спрощено

До розподілу маємо 1 млн грн. Якщо звернень від ОСББ буде багато і коштів не вистачатиме, то будемо звертатися на сесію міської ради, щоб збільшили фінансування на цю програму», - пояснив Орест Тимчишин, директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР.

Максимальна сума позики, яку зможуть отримати ОСББ/ЖБК, – це сума, яка не перевищує надходжень на банківські рахунки ОСББ/ЖБК за останні 6 місяців. Тобто, якщо ОСББ за пів року отримує за квартирну плату 100 тис. грн, то позику вони можуть отримати максимально на роботи вартістю 50 тис. грн.

Кошти мають бути використані на такі роботи:

І черга – це підготовка будинку до зими, ремонт інженерних мереж, встановлення та заміна вікон, вхідних дверей, забезпечення інклюзивності будинку.

ІІ черга – це ремонт покрівель, дахового перекриття, підвальних приміщень.

ІІІ черга – це встановлення обладнання з використанням альтернативних до газу джерел енергії для потреб будинку, інші роботи з модернізації, ремонту і реконструкції багатоквартирного будинку.

«Заявки на отримання поворотної фінансової допомоги з Револьверного фонду Міст Асоціації “Енергоефективні міста України“ розглядатиме комісія з фінансової підтримки житлового фонду Львівської міської територіальної громади. На розгляд комісії ОСББ чи ЖБК має подати відповідний пакет документів», - пояснює Сергій Солтис, керівник міського відділу супроводу ОСББ.

ОСББ/ЖБК для участі в програмі має подати, зокрема, рішення зборів співвласників багатоквартирного будинку про участь у програмі Револьверного фонду, акт обстеження технічного стану багатоквартирного будинку, примірний кошторис на заплановані роботи та ін. Детальніше про весь пакет документів - тут.

Документи можна надсилати через електронне звернення, на електронну пошту районної адміністрації або наручно в ЦНАП. 

Нагадаємо, 86 ОСББ і ЖБК у Львові скористалися «теплими» кредитами.

Довідка

Як працює Револьверний фонд міст Асоціації «Енергоефективні міста України»?

На підставі Положення та Рішення для громади-учасниці програми відкривається у Револьверному фонді власний субрахунок.

Місцева рада переказує на нього власні кошти. Вона ж і тільки вона (за рішенням конкурсної комісії) вирішує кому, для чого та на який термін видавати з цього рахунку безоплатну поворотну фінансову допомогу (позику, яка пізніше підлягає поверненню).

Позичальники отримують поворотну допомогу безоплатно на термін до 12 місяців. Після повернення позики в РФМ АЕМУ цими коштами може скористатись наступний заявник.

Повноцінне адміністративне обслуговування роботи фонду, провадження відповідної документації здійснює офіс АЕМУ - на підставі ухвал міських рад приймає від громад та видає позичальникам гроші, контролює їхнє цільове використання, а відтак приймає гроші назад тощо. Цю роботу з адміністрування офіс виконує за рахунок власних коштів, призначених для статутної діяльності.

Читайте також: У Львові ОСББ компенсовуватимуть вартість встановлення сонячних батарей і теплових помп

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів