Китай придбає в Україні 3 млн га сільськогосподарських угідь

22:48 22 вересня 2013 р.

Як повідомив напередодні в Пекіні міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк, услід за українською кукурудзою Китай купуватиме ячмінь і сою.

Китай має намір придбати в користування 3 млн га сільськогосподарських угідь в Україні, передає Reuters. Якщо угода відбудеться, українські землі стануть найбільшим придбанням агропромислового сектора КНР.

 За повідомленнями китайських ЗМІ, китайське державне підприємство "Синьцзянський виробничо-будівельний корпус" (Xinjiang Production and Construction Corps, XPCC) і український агрохолдинг "КСГ Агро" вже підписали угоду про передачу в користування XPCC 100 тис. га угідь з перспективою розширення угоди до 3 млн га. Керівництво XPCC відмовляється від коментарів.

КНР, де проживає п'ята частина населення Землі, гостро потребує розширення сільськогосподарських площ з метою забезпечення продовольчої безпеки країни. У 2009 р. китайські агропідприємства обробляли загалом близько 2 млн га земель за кордоном.

За межами КНР китайська сільськогосподарська експансія викликає стурбованість: так, у червні 2013 р. австралійські політики закликали до більш ретельної перевірки операцій з передання сільськогосподарських угідь у користування іноземним виробникам після того, як китайські інвестори придбали найбільше австралійське підприємство з вирощування бавовни.

За останній час у КНР сталася ціла серія скандалів, пов'язаних з виявленням токсичних речовин у продукції місцевих виробників продовольства.

Як повідомив напередодні в Пекіні міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк, услід за українською кукурудзою Китай купуватиме ячмінь і сою.

Раніше, в червні минулого року, Мінагрополітики України та Експортно-імпортний банк Китаю підписали меморандум про співпрацю з підтримки пріоритетних проектів у сільському господарстві. Меморандум дає можливість Україні залучити кошти в обсязі 3 млрд дол. на фінансування конкретних проектів у сільськогосподарському секторі. У липні 2012 р. Верховна Рада дозволила залучити китайський кредит на 24,3 млрд грн для аграрного сектора. У лютому ц.р. Україна отримала перший транш - 1,5 млрд дол.

У червні ц.р. Кабінет міністрів України посилив держгарантії Експортно-імпортному банку Китаю за кредитом для ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація" (ДПЗКУ).

У серпні стало відомо, що Китай має намір надати Україні 6 млрд дол. на спільні інфраструктурні та сільськогосподарські проекти.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

РБК-Україна

 

новобудови Львів