Корпорація Microsoft купує телефони Nokia за 7 млрд доларів

15:07 3 вересня 2013 р.

Компанії вже співпрацюють: 79% всіх смартфонів на платформі Windows від Microsoft випускає Nokia.

Корпорація Microsoft домовилася про купівлю бізнесу з виробництва мобільних пристроїв фінської компанії Nokia. Про це йдеться в заяві компанії, пише Forbes, з посиланням на The Wall Street Journal.

Як повідомляється, бізнес з виробництва смартфонів Nokia оцінено в 5 млрд доларів. Ще 1,65 млрд євро Microsoft заплатить за патенти, що належать фінській компанії.

Кілька топ-менеджерів Nokia, включаючи гендиректора компанії Стівена Елопа, отримають посади в Microsoft. Елоп вже працював у Microsoft в 2008-2010 роках - тоді він очолював підрозділ Microsoft Business Division, що відповідає за розробку Microsoft Office та інших бізнес-додатків.

ЗМІ називають Елопа серед можливих кандидатів на посаду гендиректора Microsoft, яка повинна стати вакантною протягом року. Нинішній гендиректор Microsoft Стів Балмер 23 серпня оголосив, що готовий скласти повноваження, як тільки буде знайдено наступника, йдеться в повідомленні.

Аналітик Теро Куїттінен у колонці на сайті американського Forbes оцінює суму угоди як "приголомшливо низьку". Особливо дивно це у світлі того, що лише кілька місяців тому Nokia, як здавалося, успішно вийшла з кризи завдяки своїм флагманським смартфонам Lumia, пише він.

На його думку, Nokia вирішила завчасно позбутися мобільного бізнесу, не чекаючи чергового падіння продажів на тлі виходу недорогих азіатських смартфонів на базі Android і очікуваного виходу нового iPhone від Apple.

Чутки про переговори американської і фінської компанії з'явилися ще в червні. The Wall Street Journal писала, що Nokia і Microsoft не можуть домовитися про ціну.

Сторони офіційно відмовлялися коментувати інформацію про переговори.

Компанії вже співпрацюють: 79% всіх смартфонів на платформі Windows від Microsoft випускає Nokia. Фіни у свій час відмовилися від використання у своїх смартфонах платформи Android від Google, обравши Windows Phone. Для Елопа це було однією зі спроб підвищити популярність пристроїв Nokia, що знизилася ще після виходу першого iPhone в 2007 році.

Але обійти Android-пристрої Nokia не вдалося: смартфони на базі Windows Phone займають тільки 3% ринку.

Зазначимо, що в березні цього року компанію Nokia звинуватили в ухиленні від податків. В Індії стверджують, що компанія Nokia 5 років заощаджувала на податках за допомогою різноманітних технологій фінансової оптимізації.

Податківці офіційно висунули компанії Nokia податкові претензії на суму в 20,8 млрд індійських рупій, або 383 млн доларів.


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів