Компанія Ахметова заявила, що не формує ціну електроенергії у Бурштинському енергоострові

14:59 21 квітня 2020 р.

Фото до новини

ДТЕК перекладає відповідальність за Великоднє подорожчання електроенергії у Бурштинському енергоострові на імпортерів з Європи. Про йдеться у сьогоднішньому піарному пресрелізі ДТЕК для ЗМІ.

Середньозважена ціна МВт.год електроенергії в Об'єднаній енергетичній системі України подорожчала з 1114 грн (20 квітня) до 1286 грн (21 квітня). А в Бурштинському енергоострові - з 1746 грн (20 квітня) до 1766 грн. Різниця між цінами електроенергії становить 480 грн. 

Такі показники сьогодні подає Державне підприємство «Оператор ринку», утворене 18 червня 2019 року у відповідності до Закону України «Про ринок електричної енергії». Підприємство відповідає за організацію купівлі-продажу електричної енергії на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку, допомагає забезпечити баланс між попитом і пропозицією на ринку електричної енергії. 

На 22 квітня середньозважена ціна електроенергії буде ще більшою в ОЕС - 1293 гривні. І трохи меншою від нинішнього дня у Бурштинському енергоострові - 1604 грн. 

Сьогодні ж компанія ДТЕК у пресрелізі для ЗМІ спростовує, на її думку, недостовірну інформацію про вплив на ціни за електроенергію в Бурштинському енергоострові. Подаємо цей текст повністю: "Вчора в ЗМІ з'явилася інформація про те, що ДТЕК завищує ціни на електроенергію в Бурштинському енергоострові. Також наголошується, що імпорт електроенергії в Острів БуТЕС зупинений. Ця інформація недостовірна і є грубою маніпуляцією.

«Ціною ДТЕК» помилково називають узагальнені дані ДП «Оператор ринку» для сегменту «Ринок на добу вперед» (РДВ) в Бурштинському енергоострові. У цьому сегменті ринку електроенергію реалізують українські виробники і імпортери. При цьому, ні ДТЕК, ні будь-який інший учасник ринку не можуть дозволяти або блокувати імпорт. Це функція виключно системних операторів європейських країн і України. Станом на 20 квітня імпорт електроенергії не зупинено - електроенергія продовжує надходити в Бурштинський енергоострів.

У квітні частка імпортерів у продажу електроенергії на РДВ в Бурштинському енергоострові приблизно становила - 65%, частка вітчизняних виробників - близько 20%, частка ДТЕК - близько 15%. Таким чином, ціну на ринку РДВ в Бурштинському енергоострові формують імпортери електроенергії, а не ДТЕК Бурштинська ТЕС. Більш того, з моменту запуску нового ринку і відкриття вільного імпорту з Європи в Бурштинський енергоострів з липня 2019 р. найбільший вплив на ціну РДВ створюють саме імпортери електроенергії з Європи. ДТЕК Бурштинська ТЕС в основному працює в режимі забезпечення стабільності і надійності роботи енергосистеми Бурштинського енергоострова, відповідно до вимог системного оператора.

При цьому ціни для побутових споживачів, як в Західній Україні, так і в цілому по країні, ніяк не пов'язані з РДВ. Вони фіксовані постановою Кабінету міністрів України і вже багато років є найнижчими в Європі. Наприклад, для комерційних споживачів в Острові БуТЕС поточна ціна становить близько 85 євро/МВт з ПДВ. У Словаччині (згідно з даними Євростату) кінцева ціна становить 154 євро/МВт, в Угорщині - 121 євро/МВт, в Румунії - 116 євро / МВт. Західноукраїнські споживачі (не лише побутові, але й комерційні) купують електроенергію за цінами набагато нижчими, ніж їхні сусіди в Словаччині, Угорщині та Румунії". Про це йдеться у пресрелізі компанії ДТЕК. 

Але про конкретні ціни, за якими купують електроенергію західноукраїнські споживачі, у тому числі й побутові, у пресрелізі не зазначено. 

Довідка з пресрелізу про компанію ДТЕК:

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України. Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу та постачання електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів. У 2019 році капітальні вкладення ДТЕК становили 23 млрд грн, податкові відрахування – 23,4 млрд грн. У ДТЕК працюють 70 тис. працівників. 100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

На офіційному сайті компанії ДТЕК цей пресреліз її Департаменту комунікацій (PR@dtek.com) не розміщено.

Нагадаємо, "Щоденний Львів" повідомляв, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль, колишній менеджер ДТЕК, має причину поцікавитися у Ріната Ахметова з приводу високої ціни на електроенергію в Бурштинському енергоострові. А про рівень прозорості цін на електроенергію в Україні засвідчує навіть те, що на офііційному сайті державного регулятора - НКРЕП (Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) станом на сьогодні подана найновіша інформація про тарифи на електроенергію ще за 2017-й(!?) рік.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів