Картоплі вистачить: українці з'їдають 6 млн тонн, урожай очікують 20 млн тонн - експерт

18:06 24 вересня 2013 р.

99% картоплі припадає на приватний сектор. Якщо виробники закопуватимуть картоплю на зберігання, тоді можна очікувати її дефіциту, - повідомив "Щоденному Львову" експерт аграрного ринку Іван Стефанишин. Водночас він прогнозує, що картоплі має вистачити для споживання, оскільки українці з’їдають лише 6 млн тонн, тоді як урожай в Україні очікують у межах 20 млн тонн.

Решта іде на переробляння, корм тваринам, насіння. За словами Івана Стефанишина, на певний ажіотаж довкола картопляної теми вплинуло кілька факторів. Цьогоріч картоплею в Україні засадили 30 тисяч га, що на 26% менше, ніж торік. Менш урожайним є 2013 рік. Крім того, картопля вражена шкідником – фітофторою.

Виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі Богдан Зволінський стверджує, що дефіцит картоплі відчувається тому, що виробники не можуть зібрати картоплю. Ринки не заповнені. Він також зазначив, що великі виробники картоплі, які входять в асоціацію, на сьогоднішній день зібрали тільки 25-30% врожаю.
Експерт прогнозує, що цьогоріч може статися подорожчання в роздробі до 5 грн/кг. «Зараз великі господарства з місця у себе відпускають картоплю по 3 гривні за кілограм. На ринок він дійде за ціною в середньому 5 грн/кг", - говорить експерт.
За оптимістичними прогнозами Івана Стефанишина, до10 жовтня буде погода, люди викопають картоплю і ситуація нормалізується. «А ціни високі на картоплю – ще з весни, але ніхто на це не зважав. За січень-серпень на 33% вища ціна, ніж торік»,- наголосив Іван Стефанишин.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів