Івано-Франківська облрада дала добро Chevron на розробку Олеського родовища

15:13 20 вересня 2013 р.

Депутати Івано-Франківської обласної ради на сьогоднішній сесії підтримали проект угоди між Україною, компанією Chevron і ТОВ "Надра Олеська" про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах Олеського родовища,.

 Про це повідомило радіо "Свобода".

62 депутати проголосували "за", один "проти" і 11 утрималося.

У роботі сесії знову взяв участь міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький. Він наголосив, що "видобуток сланцевого газу - це крок до незалежності України".

Але це рішення облради вступить в силу тільки після виконання низки умов.

"Пункт 7. Встановити, що пункт 1 цього рішення набирає чинності тільки після виконання всіх попередніх пунктів 2-6 цього рішення", - йдеться в рішенні облради.

При цьому в п.2 депутати доручили голові облдержадміністрації Михайлу Вишиванюку надати облраді комплексну державну експертизу проекту з видобутку сланцевого газу на ділянці "Олеська".

У п.3 - створити робочу групу з моніторингу реалізації УРП на території області та делегувати представників від області постійно діючу урядову міжвідомчу комісію з організації та виконання угод про розподіл продукції.

У пункті 4 депутати доручили Івано-Франківської ОДА розробити та надати на затвердження облраді до 1 січня 2014 року проект договору між Кабміном та Івано-Франківською облрадою про передання в розпорядження Івано-Франківського облради 10%-вої частки держави в прибуткових вуглеводнях, видобутих на території Івано-Франківської області.

У пунктах 5 і 6 депутати вирішили звернутися до Верховної Ради України з ініціативою про внесення змін до Бюджетного кодексу України, зокрема в п.55 ст.29, а обладміністрації доручили забезпечити охорону історичних і культурних пам'яток на території області на територіях видобутку сланцевого газу.

Фракція "Свободи" була відсутня на засіданні облради, а голова Івано-Франківської облради Скрипничук, як член фракції "Свобода", не брав участь в голосуванні за це рішення.

Нагадаємо, в травні 2012 року Кабінет Міністрів затвердив переможцем конкурсу на укладення угоди про розподіл продукції на Олеській площі компанію Chevron. Уряд направив проект УРП на узгодження з місцевою владою Івано-Франківської та Львівської областей. Chevron Ukraine B.V. має намір інвестувати 25 млрд дол. у розробку і видобуток газу сланцевих порід на Олеській площі. Однак щоб почати розробку області, компанія повинна отримати дозвіл місцевої влади.

Нагадаємо, що на першій сесії 20 серпня прикарпатські депутати не погодили початковий проект угоди і подали майже 150 зауважень і пропозицій до Кабінету міністрів України.

Після цього Мінприроди і Chevron пішли на поступки Івано-Франківській та Львівській облрадам.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів