Європейські фермери блокують тракторами українські вантажівки зі зерном

21:19 8 квітня 2023 р.

Фото до новини

Цього тижня фермери в Центральній і Східній Європі протестували проти наслідків імпорту дешевого українського зерна, який знизив внутрішні ціни та вдарив по продажу місцевих виробників.

Про це інформує CNN, пише Dailylviv.com.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, протестувальники заблокували тракторами рух транспорту та прикордонні контрольно-пропускні пункти на кордоні між Румунією та Болгарією, намагаючись перешкодити українським вантажівкам в'їхати до країни.

Місцеві виробники кажуть, що не можуть конкурувати з ціною українського зерна, і вимагають компенсації від Єврокомісії.

Україна, яку часто називають «житницею Європи» через величезну кількість зерна, яке вона виробляє, не могла вивозити зерно через блокування чорноморських портів Росією після початку її повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року.

Побоюючись, що ситуація «загрожує глобальній продовольчій безпеці», Європейська комісія  в травні створила  так звані «смуги солідарності» для сприяння експорту.

Комісія також тимчасово скасувала всі мита та квоти на український експорт, дозволивши надлишку дешевого українського зерна потрапити до Європи.

За даними європейської асоціації фермерів Copa-Cogeca, це спричинило «великі ринкові викривлення» в сусідніх країнах 

Цього тижня зросло незадоволення після того, як Європейська комісія оголосила проєкт рішення про продовження безмитного та неквотованого імпорту українського зерна до червня 2024 року, що змусило міністра сільського господарства Польщі Генрика Ковальчика піти у  відставку  в середу.

У заяві про відставку Ковальчик зазначив, що уряд Польщі, а також уряди Словаччини, Румунії, Угорщини та Болгарії подали запит до Європейської комісії щодо «активації захисної статті у сфері безмитного та неквотованого імпорту». зерна з України».

«Болгарія солідарна з Україною, але на аграрному ринку створюється локальний надлишок, тому що замість експортних коридорів наші країни стають складами», – заявив міністр сільського господарства Болгарії Явор  Гечев.

На експорт зерна з України понад 20 держав надали близько $150 млн

Керівництво Київської, Львівської і Чернівецької митниць блокувало експорт зерна

На кордоні Україна-Польща збудують елеватори для зерна

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів