Українці торік одержали у Польщі 551 тис дозволів на проживання і купили 3,2 тис помешкань - найбільше з-поміж всіх іноземців

13:41 13 грудня 2020 р.

Фото до новини

Уже п'ятий рік поспіль громадяни України купують у Польщі найбільше житла з-поміж всіх іноземців. Тож у Польщі справедливо вважають, що їхня країна є для українців країною першого вибору.

Торік українці придбали 3,2 тисячі помешкань з усіх 8,5 тисячі, які купили у Польщі громадяни інших країн. Такі дані надає польська інформагенція PAP із посиланням на спеціалізований портал нерухомості gethome.pl, пише DailyLviv.  

До вступу Польщі в ЄС, що відбувся у 2004 році, охочих придбати житло у цій країні було мало. Двадцять років тому іноземці придбали у Польщі (з дозволу і без) лише близько 500 помешкань. Тоді купували нерухомість переважно німці або й поляки, які одержали німецький паспорт. 

Через рік перебування Польщі у ЄС у Польщі було продано іноземцям уже 1368 помешкань. П'ята частина цих покупців (20%) були німці, на другому місці - громадяни Великої Британії, на третьому - Ірландії. Купували помешкання також італійці та іспанці, але не для того, щоб жити в них, а для заробітку на дешевшому у Польщі житлі, ніж у їхніх країнах.  

А вже в 2012 році на другому місці серед покупців польського житла-іноземців опинилися українці. Що більше їх приїжджало до Польщі на роботу, то більше хотіло залишитися жити у Польщі, вирішуючи таким чином частково демографічну кризу в цій країні. 

У 2015 році громадяни України  вийшли на перше місце серед покупців житла-іноземців. І утримують це лідерство впроджовж п'яти років. 

Щороку стає також більше білорусів і росіян, які купують житло у Польщі. Загалом східні сусіди Польщі придбали у 2019 році близько 4 тисяч помешкань площею близько 204 тисячі квадратних метрів і таким чином інвестували понад 1,8 млрд злотих, оскільки середня ціна одного метра квадратного - 9 тисяч злотих. 

Іноземці купують житло у тих містах, де їм найліпше працювати: Варшава, Краків, Вроцлав, Познань, Гданськ. Якщо більшість українців купують помешкання, щоб жити у них, то німці і громадяни скандинавських країн роблять це як вигідні інвестиції.

Польща є лідером з-поміж всіх країн ЄС за кількістю надання дозволів проживання для іноземців з тих країн, які не входять до ЄС. У 2019 році у Польщі одержали таких дозволів 724,4 тисячі іноземців, з яких 551 тисячу - громадянам України.  Для порівнняння, у Німеччині загалом таких дозволів на проживання видано всім громадянам з-поза ЄС - 460 тисяч. Таким чином у Польщі справедливо вважають, що їхня країна є для українців країною першого вибору. Бо у всіх інших країнах ЄС українці загалом одержали лише 260 тисяч дозволів на проживання.  

Фахівці прогнозують, що у 2020 році темпи придбання житла у Польщі іноземцями можуть сповільнитися через пандемію коронавірусу.  

Українці купують також у Польщі землю, на що мусять мати дозвіл міністерства внутрішніх справ. У 2019 році громадяни України одержали таких 270 дозволів на придбання 53,3 гектара. Ці дані можуть бути не дуже точними, оскільки не всі нотаріуси оперативно подають їх, зазначають автори дослідження. 

На кордоні Україна-Польща зможуть виявляти людей за 4 км, транспорт- за 12 км

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів